„Sankcijos didžiąja dalimi jau veikia. Reikia suprasti, kad tiek medis, tiek metalas yra sankcionuoti objektai, kurių šiandien dienai nebegalime atsivežti (iš Rusijos, Baltarusijos-red.).

Vyksta dar keli kontraktų įvykdymai, kurie pasirašyti iki sankcijų ir apmokėti, bet naujų – nebesudaroma. Tai – tik laiko klausimas ir visiems aišku, kad turėsime didžiulę pauzę su mediena, metalu, armatūra, daug kuo“, – teigė jis.

Kaip šių žaliavų trūkumas atsilieps rinkai, jis teigė, kad pirmiausia tai pasijus per kainas.

„Jeigu šiuos dalykus anksčiau vežėmės iš Rusijos ir Baltarusijos, tai reikės vežtis iš Vokietijos, Skandinavijos. Vienareikšmiškai pigiau nebus.

Akivaizdu, kad tai, kas įvyko Ukrainoje, atsako į klausimus, kodėl verslui (produkciją-red.) pirkti arba nepirkti iš tam tikrų šalių.

Remti karo mašiną yra pats brangiausias dalykas, nes jei neteksi kažkiek pelno ar padidės kaštai, tai bus fiksuoti praradimų vienetai, bet jei tavo šalyje atvažiuoja tankai ir griauna miestus, tai nuostoliai yra 100 proc., nes nėra jokių pajamų, jokio pelno ir sulaukti investicijų šansų mažai“, – sakė jis.

Kaip teigė, jau po anksčiau įvestų sankcijų galima sakyti, kad prekyba su šiomis šalimis agresorėmis praktiškai nebevyksta.

„Reikia suprasti, kad po SWIFT nutraukimo ir galimybės atsiskaityti eurais ir doleriais, praktiškai jau dabar viskas užsidarė, plius dar taškinės sankcijos oligarchų įmonėms.

Net jei sugalvojus būdą, kaip nupirkti vieną ar kitą žaliavą nusispjaunant į riziką, kad prekiaujame su agresoriumi, mes labai rizikuotume, kad nesugaudytume sankcijų ir jos atsisuktų prieš prekiaujantį asmenį, o tada pažeidus sankcijas nesistebėk, kas su tavo verslu gali nutikti

Sąskaitos užsidarys, partneriai nutrauks ryšius. Jau dabar esančios sankcijos lemia, kad mes ir Rusijos nieko praktiškai nebepirksime ir čia prasideda lenktynės, kaip greičiau persiorientuoti, kad turėti metalo, medienos, biokuro, akmens keliams tiesti“, – teigė jis.

Visą pokalbį kviečiame žiūrėti šiandien 17 val. laidoje „Iš esmės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją