Rinkoje yra tiek daug kvalifikuotų kandidatų, o laiko yra tiek mažai. Kaip būti tikram, kad išsirenki tinkamus žmones prisijungti prie tavo komandos, jeigu dėl darbų gausos pokalbiui su vienu kandidatu gali skirti ne daugiau nei, tarkime, 20 minučių?

Vienas iš būdų yra remtis Steve'o Pogorzelskio patarimais. S. Pogorzelskis pastaruosius 25 metus svarstė šimtus kandidatų užimti vadovaujančias pareigas dirbdamas kompanijos „Monster.com“, kuriai priklauso darbo skelbimų tinklalapis, prezidentu. Jam vadovaujant kompanijos pajamos daugiau nei patrigubėjo iki 1,4 mlrd. JAV dolerių. Praėjusį rugpjūtį jis pradėjo vadovauti pardavimų ir rinkodaros duomenų analitikos bendrovei „Aention“, kur jau pakeitė šešis iš aštuonių aukšto rango vadovų.

Štai ko jis klausia kandidatų ir kodėl:

„Koks yra jūsų didžiausias profesinis pasiekimas ir kodėl?“

Atrodytų, kad to klausia bet kurio darbo pokalbio metu. Be to, iš žmogaus gyvenimo aprašymo, motyvacinio laiško ar iš socialinių tinklų paskyrų jau ir taip aišku, ko jis yra pasiekęs. Bet S. Pogorzelskis nori išgirsti ką kita. „Noriu išgirsti žodį „mes“, – sakė jis. – Tai, kaip žmogus apibūdina savo didžiausius pasiekimus, labai daug pasako apie juos kaip apie potencialius lyderius“.

Anot S. Pogorzelskio, kandidatai, kurie vietoj „mes“ sako „aš“, yra linkę prisiskirti visus nuopelnus sau ir prastai dirbtų komandoje. „Visai neseniai kalbėjausi su vieno technologijų startuolio finansų direktoriumi, – pasakojo S. Pogorzelskis. – Ir jis tiek daug kartų pakartojo „aš“ ir tiek mažai kartų ištarė „mes“, kad turėjau nutraukti susitikimą jo vidury.“

„Kokia yra jūsų didžiausia nesėkmė ir kodėl?“

Ir vėl, atrodytų, kad tai standartinis klausimas darbo pokalbio metu, į kurį kandidatai turi jau paruoštą atsakymą?

Tačiau jie nesuvokia, kad S. Pogorzelskis mėgina išsiaiškinti, ką dėl nesėkmės kandidatas kaltina. „Šiuo atveju noriu išgirti žodį „aš“, – paaiškina jis. – Jeigu kas nors man sako, kad jiems nepavyko dėl to, kad kažkas kitas pagadino reikalus, kalta ekonominė padėtis ar buvo dar kokia nors priežastis, bet ne jie kalti, tai man yra didžiulis minusas.“

Žinoma, jis priduria, kad kartais tikrai susidaro aplinkybės, kurių negalime kontroliuoti, ir jos sugadino mūsų planus. Tačiau „juk norite, kad jūsų komandoje dirbantys žmonės prisiimtų atsakomybę už savo klaidas ir nepermestų atsakomybės kitiems“ ir kad žmonės sugebėtų pasakyti, ko išmoko iš savo klaidų.

„Kaip mūsų kompanija galėtų pagerinti savo darbą arba kaip aš galėčiau dirbti geriau?“

Labai mažai žmonių tikisi tokio klausimo, todėl kandidatą vertinantis žmogus gali pažiūrėti, kaip jis mąsto savarankiškai. Tai taip pat yra geras būdas išsiaiškinti, kiek kandidatas domėjosi kompanija, kurioje nori dirbti. Geras atsakymas yra tas, kuris parodo, jog kandidatas nemažai žino apie pačią kompaniją, jos veiklos sritį ir konkurenciją šioje srityje.

„Vienintelis blogas atsakymas yra „Nieko! Dirbate puikiai“. Tai turėtų priversti jus abejoti, ar toks žmogus gali kurti pridėtinę vertę, – sakė S. Pogorzelskis. – Kodėl? Tai aiškus signalas, kad arba kandidatas prieš pokalbį neatliko namų darbų, arba neturi pakankamos drąsos dirbti mano kompanijoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)