Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika Eltai sakė, kad norima išgirsti oficialią poziciją, ar padėtis kontroliuojama, gauti užtikrinimus, kada viskas bus sutvarkyta.

„Reaguojame į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pareikštą susirūpinimą dėl užkrečiamųjų ligų pavojaus, nes savivaldybė žadėjo, kad viskas bus sutvarkyta per dvi tris dienas, bet tai neįvyko“, - sakė K. Mažeika.

Pasak komiteto pirmininko, taip pat bus keliamas klausimas, kur buvo padarytos klaidos ir kas Vilniaus savivaldybei, turėjusiai daugiausiai laiko ir paskutinei iš visos Lietuvos įsivedusiai dvinarę atliekų tvarkymo sistemą, trukdė tam pasiruošti.

„Žiūrėsime, ar tai komunikacijos problema, ar vidinės problemos. Į šiuos klausimus geriausiai ir turėtų atsakyti savivaldybės bei „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ atstovai. Galbūt sutartys su išvežėjais buvo pasirašytos „ekonominės“, kurios retina išvežimus taupant kaštus“, - kalbėjo K. Mažeika.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistų praėjusią savaitę atliktas tyrimas rodė kritinę padėtį.

Departamentas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorių, prašydamas kuo skubiau sušaukti Vilniaus miesto ekstremaliųjų sveikatai situacijų komisiją, kad būtų priimti operatyvūs sprendimai dėl priemonių buitinių atliekų šalinimo sutrikimams ir jų padariniams likviduoti.

Tačiau savivaldybė sušaukti komisiją atsisakė. Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sakė, kad pranešimas apie galimą poreikį skelbti ekstremalią situaciją neturi pagrindo. Juo esą norima sukelti paniką. Pasak jo, atliktų patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta, bet „pritempta prie to, kad konteinerių šachtose blogas kvapas ir mėtosi viena kita šiukšlė“.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus“ (VASA) direktorius Rimantas Juknevičius tikino, kad pagal gautus skundus atlikti patikrinimai, padarytos tų konteinerių ir šachtų nuotraukos, ir į ekstremalią situacija viskas esą tikrai nepanašu.

Tačiau šią savaitę, pirmadienį, NVSC vėl patvirtino Eltai, kad situacija negerėja, gyventojų skundų srautas nemažėja.

Apie komitetų posėdį paskelbė ir Seimas.

Antradienį VASA išplatino pranešimą, kuriame jau pripažino, kad situacija prasta - gaunama daugybė gyventojų skundų, o pereinamasis tolerancijos laikotarpis vežėjams baigėsi.

„Nuo mėnesio pradžios pagal naują tvarką Vilniuje pradėjusiems dirbti atliekų vežėjams pereinamasis laikotarpis baigiasi. Neištuštinti atliekų konteineriai, paliktos nesutvarkytos jų aikštelės bei kiti pažeidimai nuo trečiadienio bus oficialiai fiksuojami, o už sutarčių nuostatų nesilaikymą taikomos finansinės sankcijos“, - rašyta VASA pranešime žiniasklaidai.

R. Juknevičius pranešime teigė, kad suprantant pokyčių mastą bei krūvį buvo stengiamasi padėti vežėjams, tačiau padidintos tolerancijos laikotarpis jų atžvilgiu baigėsi gegužės 15 d.

ELTA primena, kad nuo gegužės 1 dienos Vilnius padalintas į penkias dalis. Šiaurinę, rytinę ir vakarinę zonas aptarnauja „Ecoservice“, centrinę - „VSA Vilnius“, pietuose dirba „Ekonovus“.

Pertvarka siekiama, kad būtų įgyvendintas principas „naudojasi visi, moka visi“. Kaip teigia sostinės savivaldybė, iki šiol maždaug trečdalis gyventojų naudojosi sistema nelegaliai, metė savo atliekas pas kaimynus ar mieste, tačiau už tai nemokėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)