Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, per 2021–2022 finansinius metus konsoliduotos „Dotnuva Baltic“ įmonių grupės pajamos išaugo 19 proc. ir siekė 114,84 mln. eurų. Palyginimui: per 2020–2021 finansinius metus konsoliduotos pajamos buvo 95,42 mln. eurų. Tuo tarpu grynas pelnas augo trečdaliu, t. y. buvo uždirbta 2,91 mln. eurų, o per ankstesnį finansinį laikotarpį – 2,27 mln. eurų. Tai rekordiniai metai, vertinant finansinius „Dotnuva Baltic“ rezultatus.

„Rezultatus padėjo auginti padidėjusi ūkių perkamoji galia, pakilusios grūdų ir pieno kainos, palankios sąlygos pasinaudoti ES parama pieno ūkiams ir augantys sertifikuotų sėklų pardavimai. Taip pat gerų rezultatų davė suvaldytas technikos bei įrangos atsargų sandėlis, pardavimų ir aptarnavimo struktūros stiprinimas ir maksimalios pastangos klientų aptarnavimo kokybei gerinti“, – sako „Dotnuva Baltic“ generalinis direktorius Jonas Bakšys.

Nors įrangos ir komponentų tiekime bei kainų kilime iššūkių netrūko, tiek augalininkystės, tiek gyvulininkystės ūkiai 2021-2022 finansiniais metais drąsiau investavo į techniką ir grūdų bei fermų įrangą. Gyvulininkystės įrangos paklausa ir pardavimai aktyvėjo, nes įsibėgėjant fermų automatizacijai ir robotizacijai, pakilus pieno kainoms ir esant ženkliai didesnei sektoriaus paramai, ūkiai ryžtasi investuoti ir įsigyti melžimo robotus, melžimo aikšteles, automatines karvių šėrimo sistemas. „Dotnuva Baltic“ Lietuvoje ir Latvijoje jau yra įrengusi 15 melžimo robotų, o 2023 metais planuoja įrengti dar 6 robotus.

Sėkmingi metai buvo Latvijoje ir Estijoje veikiančioms įmonėms. 2021–2022 metais, lyginant su praėjusiu finansiniu laikotarpiu, Latvijoje gauta 20,3 proc. daugiau pardavimo pajamų (2021–2022 metais jos siekė 21,2 mln. eurų), Estijoje – 27,2 proc. daugiau pajamų (2021–2022 metais – 15,1 mln. eurų). Abi įmonės dirbo pelningai.

Nauja įmonė ir gamykla

„Būdami didžiausią sertifikuotų sėklų rinkos dalį Lietuvoje užimančia sėklų ruošimo įmone siekiame toliau stiprinti savo pozicijas Baltijos šalyse. 2023 metais registruojame naują įmonę UAB „Dotnuva Seeds“, kuri toliau fokusuosis į sėklų asortimento plėtrą, veislių atranką, kokybės užtikrinimą ir gamybos pajėgumų didinimą“, – naujienomis dalinasi J. Bakšys.

Jonas Bakšys

„Pastaraisiais metais augant sėklų eksportui į Europą ir didėjant augimo potencialui Baltijos šalyse, matome, kad dabartiniai fabriko pajėgumai tam nebėra pakankami. Todėl priėmėme sprendimą 2024 metais pradėti statyti naują sėklų ruošimo fabriką Latvijoje, Iecavoje.

Sertifikuojamų sėklų kiekiai Vakarų Europos šalyse siekia apie 50 proc. apsėjamo ploto, o Baltijos šalyse 15–20 proc. Pirmaujančiose žemės ūkio šalyse šis skaičius siekia net iki 90 proc. Tikimasi, kad artimiausiais metais Baltijos šalyse bus priartėta bent jau prie Europos Sąjungos vidurkio. Tad augant sertifikuotų sėklų paklausai Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje, reikia ir daugiau kokybiškų sėklų“, – teigia „Dotnuva Baltic“ generalinis direktorius Jonas Bakšys.

Naujasis sėklų fabrikas Latvijoje turės patenkinti Latvijos ir Estijos sertifikuotų sėklų poreikį. Planuojami gamybos pajėgumai – 20 tūkst. tonų sėklų per metus su galimybe pajėgumus padidinti iki 30 tūkst. tonų, sandėliavimo plotai – 3 000 m². Tikimasi, kad sėklų ruošimo fabrikas darbą pradės 2025–2026 m.

UAB „Dotnuva Baltic“ sėklų paruošimo fabrike Dotnuvoje 2021–2022 finansiniais metais buvo paruošta 24,8 tūkst. tonų sėklų, arba 6 proc. daugiau nei pernai. Tai sudarė 32 proc. Lietuvoje sertifikuotų sėklų kiekio. Pagrindinė sertifikuotų sėklų rinka išlieka Lietuva, Latvija ir Estija, tačiau per 2021–2022 m. net 2,5 karto išaugo „Dotnuva Seeds“ eksporto apimtys. Dalis paruošiamos sėklinės medžiagos – javų ir žolių sėklos – iškeliavo į Vokietiją, Italiją, Olandiją, Prancūziją ir kitas šalis.

„Dotnuva Baltic“ 2018–2020 metais plėtė sėklų ruošimo pajėgumus ir optimizavo logistiką, 2021 m. investavo į pažangų 3 500 m² sandėlį Dotnuvoje, kuris 89 proc. padidino sandėliavimo plotus.

„Dotnuva Baltic“

Technikos nuomos verslas bus plėtojamas atskiroje įmonėje „Dotnuva Rent“

Kaip toliau informuojama pranešimu žiniasklaidai, rinkoje auga technikos nuomos ir paslaugų poreikis. Ūkiai yra linkę perimti praktiką iš Vakarų, todėl tikėtina, kad dar didesnė dalis Lietuvos rinkos 5–10 metų perspektyvoje nuolat naudosis šia paslauga, nes tai yra būdas ūkių veiklos efektyvumui pagerinti.

Įmonė investuoja į technikos nuomos ir paslaugų vystymą ir kelia šią veiklą į atskirą įmonę – UAB „Dotnuva Rent“. UAB „Dotnuva Baltic“ toliau specializuosis parduodama žemės ūkio techniką ir atsargines dalis bei teikdama serviso paslaugas, projektuodama ir montuodama grūdų apdorojimo ir fermų įrangos objektus. Tuo tarpu „Dotnuva Rent“ užsiims vien žemės ūkio technikos nuoma bei teiks kitas ūkiams reikalingas paslaugas.

Bus nuomojama tik nauja technika, kuriai suteikiama gamyklinė garantija, o nuomojamos technikos parką 2023 metais sudarys 70 vienetų naujos technikos, jos bendra vertė sieks 12 mln. Eur. Numatoma, kad per artimiausius metus technikos parkas padvigubės. Technikos nuomos veiklą planuojama vykdyti visose trijose Baltijos šalyse.

Šiauliuose iškils naujas žemdirbių aptarnavimo centras

Joniškyje esantis „Dotnuva Baltic“ padalinys perkeliamas į Šiaulius, arčiau regiono centro.

2022 m. gruodžio 14 d. į pastato pamatus įkasama simbolinė kapsulė, o jau 2023 metų rudenį Šiauliuose bus atidarytas didelis šiuolaikiškas žemės ūkio prekybos ir aptarnavimo centras, modernios žemės ūkio technikos serviso dirbtuvės ir erdvus atsarginių dalių sandėlis.

Planuojama investicija sudaro 1,97 mln. Eur. Šiaulių prekybos ir aptarnavimo centre, kurio plotas sieks 937 m², greta modernių klientų aptarnavimo ir serviso darbo vietų bus įrengtos technikos ekspozicijos pastato viduje ir lauke. Būsimajame „Dotnuva Baltic“ padalinyje Šiauliuose bus naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai – įrengtas geoterminis šildymas, saulės elektrinė ir dvi automobilių įkrovimo stotelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją