„Investicinių susitarimų nepaisymas bei kapitalo vertinimas pagal kilmės šalį – nerimo ženklai mus pasiekiantys iš Serbijos. Lietuvos įmonių interesai bus ginami taip, kaip tai nustato Europos Sąjungos (ES) teisės aktai. Serbija yra išreiškusi siekį būti ES nare. Tikimės, kad ji taip pat pademonstruos ir pasiryžimą laikytis šiame klube priimtinų elgesio normų“, – sako ūkio ministras Dainius Kreivys.

Lietuva minėtą klausimą kelia ES institucijose, taip pat Serbijos stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją kontekste. Serbijos vyriausybė šimtamilijonines pretenzijas pareiškė Lietuvos įmonei „ALT investicijos“. Į teisinį ginčą įsivėlė ir čia investavusi Lietuvos bendrovė „Arvi“.

Serbijos vyriausybė abi šias įmones apkaltino įsipareigojimų nevykdymu ir nutraukė privatizavimo sutartis. Lietuvos įmonės teigia visiškai įvykdžiusios visus savo prisiimtus įsipareigojimus pagal privatizavimo sutartis.

Europos Komisija narystės ES siekiančios Serbijos pažangos ataskaitoje taip pat yra atkreipusi dėmesį į sunkumus, su kuriais šioje šalyje susiduria užsienio investuotojai. Atkreipiamas dėmesys į valstybės kišimąsi, teisinį netikrumą, didelius biurokratinius suvaržymus ir nepakankamą konkurenciją, teigia Ūkio ministerija.

„Kol nebus išspręstos ieškinių Lietuvos įmonėms aplinkybės, rekomenduosime mūsų verslui labai rimtai įsivertinti visas investicinio klimato aplinkybes, prieš investuojant Serbijoje. Po rugsėjo mėnesį vykusio vizito Belgrade tikėjomės Serbijos pusės konstruktyvumo bei ginčo sprendimo draugišku derybų būdu, tad toks Serbijos pasirinktas problemos sprendimo būdas mus labai nustebino“, – sako D.Kreivys.

„ALT investicijos“ (anksčiau – „Alita“), kuriai priklausė Serbijos nacionalizuota alaus darykla „Beogradska industrija piva“ (BIP) antradienį pranešė su partnere Švedijos „United Nordic Beverages“ gavusi Serbijos
privatizavimo agentūros ieškinį dėl 68,3 mln. eurų (235,9 mln. litų) baudos priteisimo.

Praėjusių metų pradžioje Serbija nutraukė sutartį su „Arvi“ dėl azotinių trąšų gamyklos „HIP-Azotara“ privatizavimo. „Arvi“ dar 2009 m. rugpjūčio mėn. kreipėsi į Tarptautinį investicinių ginčų nagrinėjimo centrą dėl savo pažeistų teisių gynimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)