„Dėl „Visuomio“ galiu pasakyti tik tiek, kad idėja nemirė, bet vis dėlto po vieną bendrovę sudėti visas šakas, ko gero, Lietuva šiandien nėra pasiruošusi. Galbūt dėl skaudžios patirties ar dėl „Leo LT“, ar dėl čekinės privatizacijos po Sovietų sąjungos griuvimo, kuri visiems galvoje yra giliai įsirėžusi. Tai yra natūralios baimės, jos yra pas politikus ir visuomenėje, aš to nebuvau vertinęs. Dabar bandome kiek kitaip judėti“, – atsakinėdamas į verslininkų klausimus Lietuvos verslo konfederacijos|ICC Lietuva konferencijoje „Paslaugų sektorius Lietuvoje: ar norai atitinka galimybes“ sakė ministras.

Jo teigimu, dabar ketinama steigti instituciją, pavaldžią Finansų ministerijai, kuri formuotų uždavinius įmonėms.

„Bandome eiti tam tikrus dalinius žingsnius: įmonėse atskirti komercines ir nekomercines veiklas, pastarosios turėtų būti finansuojamos iš biudžeto. Pagal patvirtintas skaidrumo gaires valstybės įmonės pagal tarptautinius standartus turės teikti ketvirtinius ir metinius rezultatus. Įmonėms yra numatyti reikalavimai skelbti daugiau informacijos pradedant algomis ir baigiant investicijomis“, – kalbėjo D. Kreivys.

Jo nuomone, ateityje visos įmonės turėtų būti kotiruojamos vertybinių popierių biržoje.

„Mes esame įsitikinę, kad visos šios kompanijos didesne ar mažesne apimtimi, aš nekalbu apie kontrolinius paketus, turėtų keliauti į biržą“, – sakė ministras.

DELFI primena, kad „Visuomio“ idėjos buvo atsisakyta nesulaukus pritarimo ne tik tarp koalicijos partnerių, bet ir pačioje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje.

Premjeras Andrius Kubilius ir D. Kreivys tvirtino, kad į biudžetą valstybės įmonės pernai įnešė vos kiek daugiau nei 44 mln. Lt dividendų. Iš viso valstybės įmonės valdo turto už maždaug 18 mlrd. Lt.

Žadama, kad įmonių pertvarkos plane bus numatyta, kiek papildomai jos galėtų sumokėti dividendų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją