„Derybos dėl TTIP yra išskirtinės tiek dėl savo apimties, tiek dėl strateginės svarbos. Jos suteikia mums unikalią galimybę ES ir JAV santykius pakelti į aukštesnį lygį, todėl labai svarbu išlaikyti ambicijas derybose ir siekti kuo daugiau progreso dar šiais metais“, – sakė R. Kriščiūnas.

Viceministras akcentavo būtinybę susitarti dėl kuo reikšmingesnių rezultatų nustatant prekybos energetikos produktais taisykles bei sprendžiant dėl reguliacinių ES ir JAV skirtumų. Tai atneštų didžiausią dalį TTIP naudos – atvertų naujas galimybes verslui ir sumažintų prekybos kaštus, ypač smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurios Lietuvoje sukuria 63 proc. pridėtinės vertės ir 75 proc. darbo vietų.

„TTIP sėkmė galiausiai bus vertinama pagal tai, kiek naudos ši sutartis atneš smulkioms ir vidutinėms įmonėms, todėl būtina siekti, kad TTIP reikšmingai palengvintų sąlygas joms įsitraukti į transatlantinę prekybą“, – sakė R. Kriščiūnas.

Viceministras taip pat pabrėžė poreikį atverti JAV viešųjų pirkimų rinką ES įmonėms, o atveriant ES pramonės prekių rinką atsižvelgti į skirtingas sąlygas, lemiančias ES ir JAV įmonių konkurencingumą, įskaitant didelį kainų energetikos sektoriuje skirtumą.

Prekybos komisarė Cecilia Malmstrom susitikime taip pat pristatė pasiūlymus, kaip modernizuoti TTIP investicijų apsaugos nuostatas bei investuotojų ir valstybės ginčų sprendimo mechanizmą (ISDS). Viceministras R. Kriščiūnas palaikė komisarės pristatytas idėjas dėl geresnio valstybių teisės reguliuoti užtikrinimo, arbitražų veikimo, jų sprendimų peržiūrėjimo apeliacine tvarka bei vietinių teismų ir ISDS sąveikos ir siūlė tęsti darbą jų pagrindu, siekiant užtikrinti balansą tarp valstybės teisės reguliuoti ir aukšto lygio investicijų apsaugos.

ES prekybos ministrai aptarė pasirengimą dešimtajai Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) ministrų konferencijai, vyksiančiai 2015 m. gruodžio 14-18 d. Nairobyje. Iki šių metų liepos pabaigos PPO narės tikisi parengti veiklos programą, leisiančią baigti Dohos derybų raundą artimiausiu metu. Svarbiausiu programos elementu bus žemės ūkio vidaus paramos ir eksporto rėmimo disciplinos, taip pat žemės ūkio, pramoninių prekių ir paslaugų rinkos atvėrimo klausimai. Ministrai taip pat aptarė situaciją keliašalėse derybose dėl aplinkosaugos prekių liberalizavimo susitarimo.

ES prekybos komisarė su ministrais taip pat aptarė pasirengimą pirmajam ES ir Rytų partnerystės prekybos ministrų susitikimui. Diskusijoje buvo įvertinti pasiekimai prekybos srityje, pirmiausia – įsigalioję susitarimai, nustatantys išsamią ir visapusišką laisvosios prekybos erdvę su Gruzija ir Moldova, pasirengimas pradėti įgyvendinti susitarimą nuo 2016 m. sausio 1 d. su Ukraina.