Iš esmės paukštienos produktų gamintojai dar tik planuoja didesnes eksporto apimtis ir pertvarko skerdimo cechus bei kitas technologijas pagal ES reikalavimus, kad galėtų tiekti produkciją į šių šalių rinką, o eksportas į kaimyninę Latviją bei Estiją yra labai nedidelis.

Didžiausios Lietuvos broilerių auginimo bei jų produktų gamybos bendrovės "Vilniaus paukštyno" apyvarta per devynis šių metų mėnesius sumažėjo 15 proc. iki 49,892 mln. litų (pernai buvo 58,641 mln. litų), nors kiekine išraiška smuktelėjimas buvo mažesnis - 5,1 proc. iki 6,93 tūkst. tonų (pernai paukštienos produktų parduota per 7,3 tūkst. tonų).

Antrajam šių produktų gamintojui - "Kaišiadorių paukštynui" - sekėsi kiek geriau: apyvarta per palyginamąjį laikotarpį smuktelėjo tik 1 proc. iki 36,525 mln. litų (pernai parduota produktų už 36,872 mln. litų). Kiekine išraiška produktų šiemet per devynis mėnesius parduota daugiau - 4,98 tūkst. tonos, pernai - 4,94 tūkst. tonų.

"Padėtis rinkoje nesikeičia. Rudenį mėsos gaminių pasiūla dar labiau išaugo. Žiemą dar padidės šildymo ir kitos energetikos išlaidos, todėl uždirbti pelno jau nesitikime. Gerai, jei metus baigsime balansuodami ant nulinės pelno ribos",- Eltai sakė "Vilniaus paukštyno" vyriausioji finansininkė Antanina Bielinytė.

"Kaišiadorių paukštyno" vyriausioji ekonomistė Janina Venclauskienė buvo kiek optimistiškesnė. Jos teigimu, nors šiemet labai trūksta apyvartos ir kitų lėšų, vis dėlto dirbama pelningai ir tikimasi gauti maždaug pusę praėjusių metų pelno sumos.

Pernai "Vilniaus paukštynas" uždirbo rekordinę 12,808 mln. litų grynojo pelno sumą, "Kaišiadorių paukštynas" jo gavo 4,865 mln. litų, o bendrovių apyvarta atitinkamai siekė 78,304 mln. ir 50,03 mln. litų. Abi bendrovės nesitiki išsaugoti praėjusių metų apyvartos lygio.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją