Su Lietuvos verslo sąlygomis ir jo galimybėmis mūsų šalyje susipažinti atvyko vienos didžiausių pasaulyje energetikos bendrovių „GE Energy“, JAV energijos sektoriaus bendrovės „Exelon Nuclear Partners“, inžinerinių sprendimų ir statybos kompanijų „KBR“ bei „URS Scott Willson“ atstovai. Misijoje taip pat dalyvaus „Sutherland Global Services“, „US High Speed Rail“, „Profile Products“, „Multiplast Systems“, „Invenergy“, „Indy Power Systems“, „Tecta Solar“, „Granherne“, „Green Earth Data“, „DOW Corning“, „Krieg DeVault“, „NEATech“, „Quotidia“, „Foxit Software“, „AT&T“ ir „Burill & Company“ bendrovių atstovai.

„Džiaugiuosi suteikta garbe vadovauti pirmajai JAV komercijos departamento sertifikuotai prekybos misijai Lietuvoje. Esu pasiryžęs talkinti stiprinant ir taip glaudžius JAV ir Lietuvos santykius bei nekantrauju pamatyti išaugusį mūsų valstybių ekonominį bendradarbiavimą, kuris lydės šią misiją“, – teigė prekybos misijai vadovaujantis lietuvių kilmės JAV Kongreso narys Johnas Shimkus.

Misijos idėjos autorius JAV Komercijos departamento sekretoriaus pavaduotojas Europai ir Azijai Juanas Verde sakė, kad ši prekybos misija žymi naujo JAV ir Lietuvos prekybinių santykių skyriaus pradžią. „Per ateinančius 5-10 metų mes išvysime naujų produktų, naujų pramonės šakų ir daugiau darbo vietų mūsų šalyse. Tai bus šios prekybos misijos metu suburtų Lietuvos ir JAV kompanijų partnerystės ir bendradarbiavimo vaisiai“, – teigė J. Verde.

„Esu tikra, kad ši misija aiškiai parodys egzistuojančias JAV verslo galimybes Lietuvoje, o Lietuvos – JAV, todėl jau dabar nekantriai laukiu misiją lydėsiančio aktyvaus ekonominio bendradarbiavimo tarp mūsų tautų, – sakė JAV ambasadorė Lietuvoje J.E. Anne E. Derse. – JAV ambasada Vilniuje džiaugiasi galėjusi prisidėti prie JAV Komercijos departamento ir Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje rengtos misijos. Man taip pat labai džiugu, kad oficialią misijos delegaciją lydėjo JAV Kongreso narys Johnas Shimkus“.

Ūkio ministras Rimantas Žylius pastebėjo, jog sertifikuota verslo misija rodo JAV valdžios politinę paramą misijai. „Tikimės, kad Lietuvai šis statusas padės įtikinti JAV verslininkus, jog Lietuva – perspektyvi verslo partnerė“, – teigė R. Žylius.

„Atvykusių JAV bendrovių sąrašas rodo, kad Lietuva domina tiek stambų, tiek vidutinį Amerikos verslą. Esu tikras, kad ši misija duos apčiuopiamų rezultatų abiem valstybėm“, – sakė Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas Tadas Vizgirda.

Misijoje užsiregistravo 31 Lietuvos bendrovė, ieškosianti JAV verslo partnerių. Tai Lietuvos lazerių technologijų gamintoja „Altechna“, Baltijos šalyse pirmaujanti IT paslaugų tiekėja „Baltic Data Service“, visuomeninis elektros tiekėjas „Lesto“, IT sprendimų lyderė „Alna Group“, mašinų ir metalinių konstrukcijų gamintoja „Umega“, elektros energijos gamintojos „Renerga“ ir „E energija“, Lietuvos vėjo energetikų asociacija ir kitos.

Prekybos misijos metu JAV bendrovių atstovams bus pristatytos investavimo ir verslo plėtros Lietuvoje perspektyvos. Be to, mūsų šalyje jau įsitvirtinusių JAV įmonių atstovai misijos metu pasidalins savo patirtimi ir pastebėjimais apie Lietuvos verslo kultūrą ir čia atsiveriančiomis galimybėmis. Misijos metu daugiausiai laiko bus skiriama tiesioginiams Lietuvos ir JAV verslininkų susitikimams, kuriuose abiejų valstybių verslo atstovai turės galimybę susipažinti ir aptarti bendradarbiavimo perspektyvas.

Pirmąją sertifikuotą JAV prekybos misiją organizuojantys Amerikos prekybos rūmai Lietuvoje siekia, kad misijos pabaigoje būtų sudaryti konkretūs prekybos sandoriai tarp misijoje dalyvavusių JAV ir Lietuvos kompanijų. Be to, Lietuvos ir JAV vyriausybės yra skatinamos bendradarbiauti ir šalinti kliūtis, kylančias abiejų šalių įmonėms, norinčioms patekti į šias rinkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją