Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vadovai, vertindami Seime svarstomus alkoholio prekybos ir reklamos apribojimus, labiausiai sunerimę dėl siūlomų draudimų lauko terasose prekiauti bet kokiu alkoholiu. Nerimą jiems kelia ir reklamos ribojimai, tarp kurių - sprendimas neleisti naudoti baruose ir restoranuose alkoholio gamintojų atributikos, teigiama pranešime spaudai.

Merai atkreipia Seimo narių dėmesį į iškalbingą statistiką, kuri rodo, kad Lietuvoje baruose ir restoranuose suvartojama mažiau nei dešimtadalis visų parduodamų alkoholinių gėrimų, o buities sąlygomis - net 91 proc. visų svaigalų. Tad alkoholio prekybos ribojimai restoranuose, lauko terasose visiškai nespręs visuomenėje įsišaknijusių, su alkoholiu susijusių problemų.

Pasak sostinės mero R. Šimašiaus, priėmus planuojamus draudimus, Lietuva pagarsėtų visame pasaulyje kaip vienintelė valstybė, kurios kavinių, barų ir restoranų lauko terasose visiškai uždrausta prekyba alkoholiniais gėrimais.

„Toks sprendimas ne tik žlugdo ekonomiką ir pažeidžia teisėtus verslo lūkesčius - verslininkai investavo į lauko terasas lėšas ne vieneriems metams. Tapsime pajuokos objektu turistams iš kitų šalių - sostinės svečiai iš viso pasaulio negalės atsisėsti vasarą lauko terasoje išgerti bokalo alaus. Kai kurios poilsio ir turizmo zonos mieste tiesiog išnyks“, - pranešime spaudai cituojamas R. Šimašius.

Įstatymų leidėjams jis priminė, kad ir dabar lauko terasose stipriaisiais alkoholiniais gėrimais (daugiau kaip 22 proc.) nėra leidžiama prekiauti. Tuo tarpu numatytas draudimas alkoholinių gėrimų vartojimo nesumažins, o tik apsunkins restoranų veiklą, nes šios lauko terasos ir toliau bus aptarnaujamos - tik iš stacionarių viešojo maitinimo vietų, teigia merai.

Klaipėdos meras V. Grubliauskas tvirtino esąs labiausiai sunerimęs grėsmės ilgametes tradicijas turinčių miesto švenčių išlikimui.

„Uždraudus alkoholį nemokamose šventėse, neatpažįstamai pasikeis tokios ilgametes tradicijas turinčios šventės, kaip Jūros šventė, Kauno Hanza ar Sostinės dienos. Dalis renginių, norėdami išlikti, vien dėl šio draudimo turės būti apmokestinti, o dalies mažesniųjų apskritai neliks“, - teigė Klaipėdos vadovas.

Visų trijų miestų merai ragina Seimo narius atsigręžti į tikrąsias alkoholizmo ir iš jo kylančių socialinių problemų šaknis ir radikalių sprendimų imtis būtent ten.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)