Pagrindinis užsakovas – „Ikea“

„Šilutės baldų“ įmonė skaičiuoja jau daugiau nei 130 metų. Kaip mums atvykus į pačią įmonę Šilutėje pasakoja jos direktorius, oficialia bendrovės įkūrimo data galima laikyti 1890-uosius.

„Tada tai buvo lentpjūvė, jie gamino lentas. Bendrovė buvo įsikūrusi visai kitoje vietoje. Tuo metu tai buvo vienas didesnių šio krašto medienos tiekėjų.

Baldų gamyba prasidėjo jau Sovietų laikais. Gaminome medicinos įstaigų baldus. Vėliau vyko privatizacija, o viskas evoliucionavo, kai atsirado akcininkas. 1996 m. „Šilutės baldai“ tapo SBA grupės dalimi“, – iškart sako vadovas.

Naujas investuotojas, kaip teigia, tada lėmė, kad buvo pradėta ieškoti rinkų užsienyje, tačiau 1999-aisiais pradėjus dirbti su „Ikea“ viskas pasikeitė. Anot jo, užsakymai taip greitai augo, kad šiandien įmonė „Ikea“ gamina apie 99 proc. visos savo produkcijos.

Tai – visų tipų baldai, kurių yra apie 80 skirtingų rūšių.

„Turime visų tipų baldų gamybos technologijas, kokios tik yra baldų pramonėje.Negaminame tik spintų, o visa kita – mūsų darbas. Tai ir lovos, ir stalai, komodos. Visko po truputį, tačiau labai dideliais kiekiais“, – patikslino vadovas.

Jis aiškina, kad šiandien Šilutėje pagaminti baldai tiekiami ir eksportuojami į visą pasaulį.

„Į Aziją, Šiaurės Ameriką, Pietų Ameriką. Visur, kur yra „Ikea“. Mes pildome jų reikalavimus, nes kiekviena rinka yra specifinė. Vieniems baldai turi būti labiau atsparūs drėgmei, kitiems reikia su kitomis etiketėmis, dar kitoms – „uždaryti briaunas“. Dalis produkcijos keliauja ir į Vilniaus parduotuvę“, – sakė jis.

Tiesa, tiesioginio tiekimo į sostinę iš Šilutės nėra. Tvarka tokia, kad beveik visos pagamintos prekės siunčiamos į specialius distribucinius centrus, kur vėliau yra paskirstomos pagal poreikį.

„Bet būna, kad tam tikri vilkikai tiesiogiai komplektuojami į parduotuves“, – užsimena jis.

Dirba silpnu režimu

Vadovas sako, kad prieš karo Ukrainoje pradžią įmonė dirbo ir su Rusija bei Baltarusija, ten tiekė prekes, tačiau vėliau bendradarbiavimą nutraukė.

„Tiekimas į ten nebuvo labai didelis, gal kokie 5 proc. mūsų produkcijos. Iš Baltarusijos pirkdavome ir žaliavas, bet paskui viskas taip ir baigėsi“, – sako jis.

Šiandien žaliavoms gauti jau atrastos naujos rinkos Europoje, tačiau vadovas neslepia, kad dėl to medienos žaliavos kaina kilo.

„Kaip bebūtų, praėjusius metus atidirbome normaliai, o šiemet... Visi verslai tyli, bet dirba silpnu režimu. Tiek maistininkai neišsiduoda, kad turi pilnus sandėlius produkcijos, tiek visi kiti.

Mes patys gaminame pagal užsakymus, bet turime greitai pristatyti, todėl turi būti rezervas, jis sandėliuose būna apie 3-4 mln. Eur vertės. Per metus iš viso pagaminame apie 700-800 tūkst. vnt. gaminių“, – skaičiuoja jis.

Kalbėdamas apie ekonomikos sulėtėjimą, vadovas sako, kad užsakymai rodo, jog vartojimas mažėja.

„Mes nuo metų pradžios mažinome gamybą. „Ikea“ ją mums sumažino apie 30 proc. Jie turi savo sistemas, matome prognozes. Jie sako, kad antroje metų pusėje turėtų būti augimas. Dabar stengiamės išlaviruoti ir būti jam pasiruošę.

Versle visada yra taip, kad kai yra paklausa – visi gamina, o kai jos nėra – sprendžia, kaip išsilaikyti iki tol, kol vėl bus užsakymų, nes baldai nėra pirmos paklausos prekė. Dabar didžiausias poreikis – maistui, elektrai, šildymui, o visa kas liko – baldams“, – sako jis.

Diversifikuoti gamybos įmonės vadovas sako nebandęs. Kaip juokauja, baldų įmonėje duonos nekepsi ir dešros negaminsi.

„Bet „Ikea“ vysto naujus gaminius. Kasmet jie ieško kažko naujo, mes dalyvaujame konkursuose, siūlome naujus gaminius“, – teigia įmonės direktorius.

Mažino darbuotojų skaičių

E. Jankauskas neslepia, kad versle yra taip, jog jei užsakymų yra, žmonių ieškai, o jei jų nėra – įstatymo numatytu keliu jų skaičių mažini.

„Tu privalai sekti tokius dalykus, nes jei jų neseksi, tad beliks uždaryti įmonę, jei tai nebus reguliuojama“, – teigia jis ir neslepia, kad įmonėje darbuotojų mažėjo.

„Buvo, yra, bet žmonėms paaiškiname, kokias kompensacijas jie gali gauti iš mūsų, ką jiems gali duoti valdžia, Užtimumo tarnyba. O atsisveikindami pasakome, kad kai tik reiks vėl darbuotojų, skambinsime ir pasiūlysime.

Šioje vietoje mums irgi nuostolis, nes kiekvieną naują darbuotoją apmokome, paruošiame darbui, suteikiame žinių“, – sako jis.

Vadovas skaičiuoja, kad šiandien įmonėje dirba apie 540 darbuotojų, nors dar prieš kurį laiką jų buvę daugiau nei 700.

„Su visais šnekame, kad turime visi išsilaikyti, laikytis tą periodą, dirbame, visi gauna atlyginimus. Reikia pergyventi šį silpnesnį periodą ir vėl augti, ir galvoti apie algų kėlimą“, – teigia jis.

Konkurentų įmonei taip pat netrūksta. Pasak vadovo, rinkos keičiasi, o štai neseniai Slovėnijoje buvęs vienas pigesnių gamintojų šiandien gaminius jau parduoda daug brangiau.

„Lietuva yra kažkur per vidurį, bet esame antri pagal „Ikea“ tiekėjų sąrašus. Kol kas dar nesame labai brangi šalis, nors pagal atlyginimus jau lenkiame ir kai ką Lenkijoje, sparčiai judame į priekį. Bijau, kad pasidarysime gal greit nebeįdomūs ir kai kuriems pirkėjams“, – svarsto jis.

Bet prošvaisčių yra, įsitikinęs vadovas. Bendrai, kaip teigia, benzinas atpigo, elektros kainos normalizavosi, maisto kainos turėtų mažėti.

„Viskas keičiasi, bet kartu ir atsistoja į vietą. Atsiranda naujos rinkos, naujos galimybės.

Per tą laiką išjudėti turime ir mes bei galvoti ne apie tai, kad yra krizė, o tai, kaip išgyventi tą laikotarpį, kaip surasti galimybę gaminti efektyviau, o kai atsiras užsakymai, su tuo pačiu efektyvumu gaminti daug“, – sako jis.

Gamino stalą-spintą popiežiui

Nors, kaip jau minėjo, 99 proc. įmonės gaminių nukeliauja į „Ikea“, bendrovei kartas nuo karto tenka užsiimti ir nestandartinių baldų gamyba.

Vienas įsimintesnių projektų – stalo-spintos popiežiui Pranciškui gamyba 2018-aisiais.

Stalas-spinta popiežiui

„Jis buvo reikalingas jiems susidėti rūbus, turėjo būti labai platus, iš visų pusių būti stalčiai.

Baldas buvo labai specifinis, brėžiniai jau buvo padaryti, bet reikėjo sugalvoti, kad „laikytų stalčiai“, nes jie buvo 2 metrų ilgio“, – atsimena jis ir sako, kad jokia kita įmonė tokio projekto imtis nenorėjo, o viskas buvo gaminama rankomis.

„Mums buvo aiškinama, kad ten popiežius su palyda laikys ceremoninius rūbus, todėl ir stalčių dydžiai turėjo būti tokie, kad rūbai tilptų neperlenkti“, – priduria jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)