„Regis, Lietuvos verslininkai vis geriau išmoksta valdyti prekinius kreditus ir sugeba amortizuoti ir rinkų praradimą Rytuose, ir ne itin palankią, ypač sezoniniam verslui, šių metų vasarą, - pranešime cituojama Creditreform Lietuva kredito analitikė Alina Rauktytė, - šiemetiniai birželio-rugpjūčio mėnesiai nemažai daliai verslo sričių turto areštų kiekiu buvo netgi geresni nei pernykščiai. Mažėjo ne tik areštus patyrusių kompanijų, bet ir pačių turto areštų koncentracija. Jei pernai vasarą šimtui įmonių-areštančių teko beveik 14 areštų, tai šiemet šis rodiklis sutirpo iki 13,2.“

Pasak pranešimo, įmonių, patyrusių turto valdymo apribojimus, šią vasarą buvo 1932, arba 23 mažiau nei pernai tuo pat metu. Įmonių su areštais sumažėjo ir antstolių „mėgiamiausiuose“ verslo sektoriuose: didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje (-21 įmonė), statyboje (-12), transportavime ir sandėliavime (-56).

Areštai mažiau žeidė ir profesine, moksline bei technine veikla užsiimančias įmones (-13). Tačiau įmonių, kurių turtas buvo įšaldytas, šią vasarą padaugėjo švietimo (pernai 4, šiemet 12), finansinės ir draudimo veiklos (15,10), vandens tiekimo ir nuotekų valymo (13,19), informacijos ir ryšių (28,41) sektoriuose.

Iš didžiųjų miestų šiemetinė vasara buvo prastesnė Vilniui ir Kaunui. Laikinojoje sostinėje įmonių, patyrusių areštus, lyginant su pernai vasara, padaugėjo 14,2 proc., Vilniuje verslo areštantų skaičius ūgtelėjo 9,8 proc. Tačiau turto apribojimai mažiau „lipo“ prie kituose didmiesčiuose veikiančių įmonių. Net 30,8 proc. mažiau įmonių su turto apribojimais suskaičiuota Klaipėdoje, 22,7 proc. – Šiauliuose ir 14,5 proc. – Panevėžyje.

„Kurortų lygoje“ labiausiai sekėsi Palangos verslininkams – šiemet čia areštus patyrė 15 įmonių, kai pernai tokių buvo 19. Birštone per birželį-rugpjūtį neužfiksuota nė vieno arešto, o verslų su turto apribojimais padaugėjo Druskininkų (+3) ir Neringos (+4) savivaldybėse.

„Šių metų vasara turėjo optimistiškai nuteikti ir smulkiąsias bei mažas įmones. Lyginant su pernai metų birželiu-rugpjūčiu šiemet turto areštus patyrė 21,8 proc. mažiau verslų, kuriuose dirba 10-49 darbuotojai, 8,8 proc. mažiau įmonėlių, kur įdarbinti 1-9 darbuotojai. Tačiau didesnėms įmonėms sekėsi šiek tiek prasčiau. Didžiausias augimas fiksuotas didžiųjų įmonių (per 250 darbuotojų) segmente – +27,3 proc. Vidutinių verslų nišoje įmonių su areštais per šią vasarą irgi padaugėjo 7,1 proc.,“ - pranešime spaudai vardijo analitikė.

Vertinant įšaldyto turto sumą, šių metų vasarą ji sudarė 88,4 mln. eurų, kas yra 9,6 proc. daugiau nei pernai. Turto areštų suma labiausiai išsipūtė žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės sektoriuje: nuo 600 tūkst. eurų iki beveik puspenkto milijono eurų.

Paskutinį vasaros mėnesį turto valdymo apribojimų didesnei nei milijono eurų sumai prisirinko septynios kompanijos, o tarp patyrusių turto areštą atsidūrė neseniai spaudoje linksniuotos UAB „Freshmarket“ (279 tūkst. eurų) ir UAB „Internetinė prekyba Fresh market“ (111,7 tūkst. eurų), taip pat kuru prekiaujanti UAB „Dujotekana“ (434 tūkst. eurų) bei netikėtai sezono metu tarp turto areštančių atsidūrusi Nidos akcinė bendrovė poilsio namai „Ąžuolynas“ (1,5 mln. eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)