Mat nuo kovo mėnesio Lietuvoje brangs tabako gaminiai – pagal Seimo priimtas Akcizų įstatymo pataisas bus didinamas akcizų tarifas cigaretėms, cigarams ir cigarilėms.

Parlamentarai nusprendė nuo kovo 1-osios cigeračių akcizų tarifą didinti nuo 85 iki 90 eurų už 1 000 cigarečių.

Cigarams ir cigarilėms taikomas akcizas didės nuo 29,54 iki 33 eurų už kilogramą.

Taigi 20 cigarečių pakelis vidutiniškai gali brangti 0,16 euro, pigiausių cigarečių – apie 0,12 euro, o cigarų ir cigarilių (17 vienetų) pakelis pabrangs apie 0,14 euro.

Skaičiuojama, kad dėl padidintų akcizų tarifų tabako gaminiams valstybės biudžetas šimet papildomai gaus apie 23 mln. pajamų.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovo Arno Marcinkaus teigimu, didinamas akcizas cigaretėms gali paskatinti tabako gaminių kontrabandą.

„Tokių šalių kaip Norvegija pavyzdys rodo, kad net turtingose, aukšto pilietinio sąmoningumo valstybėse didelės produktų kainos gali stiprinti šešėlinę rinką“, – tvirtino A. Marcinkus.

Pasak jo, Norvegija, kurioje cigrečių kainos yra visnos didžiausių Europoje, drauge su Latvija pirmauja pagal nelegalių tabako gaminių kiekį rinkoje – daugiau nei penktadalis tose šalyse suvartojamų cigarečių yra kontrabandinės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)