Jo teigimu, komisija sieks, kad ta kaina nedidėtų.

Iš Lietuvos elektrinės 2006 metais elektra turėtų būti superkama už 13,77 cento už kilovatvalandę (kWh), šiemet ši kaina buvo 13 centų už kWh.

Iš "Vilniaus energijos" ir Kauno termofikacinės elektrinės superkamos elektros kainos padidės 6,9 proc. iki 10,88 cento už kWh, iš "Klaipėdos energijos" ir "Kauno energijos" bus perkama 6,9 proc. brangiau, už 11,33 cento už kWh.

Kaina beveik nepasikeitė iš Panevėžio, Šiaulių ir Druskininkų ("Litesko") elektrinių superkamai elektrai - nuo 12,07 cento ji padidės iki 12,09 cento už kWh. Iš "Lifosos" elektra bus perkama už tiek pat - 7,8 cento už kWh.

Anot R. Sinkevičiaus, pabrangimą lėmė didesnės elektrinių kuro sąnaudos.

Galutinė kaina vartotojams bus nustatyta po to, kai bus patvirtintos iš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) superkamos elektros kainos, IAE išlaidų saugumui ir radioaktyvių atliekų tvarkymui dalis, kurią reikės padengti, ir elektros supirkimo iš atsinaujinančius šaltinius (vėją, vandenį ir kitus) naudojančių elektrinių kainos.

Nustatytos Lietuvos elektrinės ir termofikacinių elektrinių energijos supirkimo kainos, manoma, dar galėtų keistis priklausomai nuo to, kokios bus Lietuvai nustatytos vienintelio tiekėjo "Gazprom" dujų kainos.

Komisijos nustatyta kaina už galios rezervą, kurią "Lietuvos energija" moka Lietuvos elektrinei, nepasikeitė.

Ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį pagaminta 8,1 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos - 21 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Elektros suvartojimas šalyje išaugo 4,1 proc., pramonė sunaudojo 31,5 proc. visos suvartotos elektros, namų ūkiai - 26,2 procento.

Lietuvoje IAE pagamina 72 proc., šiluminės elektrinės - 23 proc., likusios - 5 proc. elektros energijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją