Atsižvelgiant į šalies įsipareigojimą iki narystės ES datos suderinti akcizų tarifus variklių benzinui, gazoliams, žibalui bei jų pakaitalams ir priedams su minimaliomis Sąjungos nustatytomis normomis, nuo 2004 m. sausio 1 d. akcizo tarifas už toną produkto didinamas: variklių benzinui - nuo 1250 iki 1318 litų, žibalui - nuo 720 iki 1002 litų, gazoliams - nuo 860 iki 1002 litų.

Nuo kitų metų pradžios taip pat keisis specifinis akcizas cigaretėms, kuris nuo 42,6 lito padidės iki 47,5 lito už 1000 vienetų, o advaliorinis tarifas - nuo 10 proc. iki 15 proc. Tokie akcizų tarifų pokyčiai yra numatyti akcizo už tabaką didinimo iki 2009 m. gruodžio 31 d. plane.

Patvirtintos Akcizų įstatymo pataisos 2004 metais valstybės biudžetą papildys apie 25 mln. litų. Iš jų apie 23,4 mln. litų sudarys pajamos padidinus akcizą tabako gaminiams, o apie 1,4 mln. litų - variklių benzinui bei jo pakaitalams ir priedams.

Padidinti akcizų tarifai cigaretėms, variklių benzinui, gazoliams, žibalui bei jų pakaitalams ir priedams sąlygos ir šių rūšių gaminių kainų pokyčius.

Mažmeninė cigarečių kaina priklausomai nuo jų rūšies padidės nuo 0,24 lito iki 0,35 lito už 20 vienetų. Žemesnės klasės cigarečių su filtru, gaminamų šalyje, vidutinė mažmeninė kaina padidėtų 11 proc. Aukščiausios klasės cigarečių su filtru, importuojamų ir gaminamų Lietuvoje, vidutinė mažmeninė kaina padidėtų 9 proc., o cigarečių be filtro, gaminamų Lietuvoje, vidutinė mažmeninė kaina pakiltų 12 proc.

Tokiu būdu tikimasi, kad didesnis pigesnių cigarečių brangimas skatins vartoti kokybiškesnes, mažiau žmogaus sveikatai kenkiančias cigaretes. Be to, akcizo už cigaretes padidinimas ir su tuo susijęs jų kainų kilimas iš dalies sumažins tabako gaminių vartojimą, o tai teigiamai įtakos visuomenės sveikatos būklę ateityje.

Vidutinė mažmeninė benzino litro kaina dėl akcizų tarifo kėlimo padidės apie 0,06 lito, arba apie 2,6 proc., o dyzelino - apie 0,14 lito, arba maždaug 6,9 proc. Padidintas akcizo už žibalą tarifas lems tik šios rūšies degalų realizacijos mažėjimą.

Taip pat padidės ir Kelių finansavimo programai skiriamos pajamos. Nuo 2004 m. sausio 1 d. tam tikslui bus pervedama 40 proc. pajamų iš akcizo mokesčio už degalus, t. y. jis išaugs 2 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją