Būtiniausių maisto produktų kainos paskutiniais mėnesiais kilo nuo kelių iki keliasdešimt procentų. Prezidentė tvirtina, kad, jeigu prekybininkai maisto produktams taikomų antkainių nesumažins, jie bus reguliuojami.

“Jeigu kainos bus taip įžūliai keliamos, tik tuomet aš pritarsiu įstatymui dėl kainų reguliavimo, kurį numato civilinis kodeksas 6 mėnesiams laikinai įvesti, būtent todėl, kad Lietuvoje nematau laisvos rinkos, matau tik oligopoliją ir kol tokia situacija, griežtos priemonės bus legaliai naudojamos”, - teigia prezidentė D.Grybauskaitė.

Opozicija Seime jau yra įregistravusi įstatymo projektą dėl prekybininkų taikomų antkainių ribojimo. Didmeninėje prekyboje antkainis negalėtų viršyti 20 proc., mažmeninėje – 25 proc. Dabar pavyzdžiui miltams, anot Konkurencijos tarybos, prekybos tinklai taiko net 40 procentų antkainį.

“Šitas įstatymas negalios smulkiom įmonėms arba smulkiom parduotuvėm, o tik prekybos tinklams. Tai nėra prekių kainų ribojamas, tai yra pasakymas, kad krizinėje situacijoje, galima užsidirbti tiek, o ne tiek kiek nori”, - teigia Valentinas Mazuronis, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūna.

Ekspertai sako, kad politikų pareiškimai dėl antkainių reguliavimo pagrįsti ir prekybininkus žaboti reikia.

”Yra duomenų, kad ši rinka galbūt monopolizuota, galbūt veikia kartelis, mažų mažiausiai čia yra oligopolija – kelių prekybos centrų viešpatavimas. Ir tada pradeda galioti mūsų konstitucija, kurios 46 straipsnis sako, kad valstybė siekia kovoti su monopolijų įtaka, kad užtikrintų žmonių gerovę”, - sako Povilas Gylys, ekonomistas.

Prezidentė tvirtina sieksianti, kad už draudžiamus kartelinius susitarimus prekybos bendrovių vadovams būtų taikoma griežtesnė atsakomybė ir didesnės baudos.
Seimas jau buvo priėmęs prekybininkų antkainius ribojantį įstatymą, tačiau ji vetavo tuometinis prezidentas Valdas Adamkus.