„Europos Sąjunga išgyveno gana sudėtingą laikotarpį, turiu galvoje ekonominę ir finansinę situaciją, bet rinkų spaudimas ir didieji sukrėtimai greičiausiai liks šiems metams. 2013 -ieji bus truputi geresni, truputi ne tokie sunkūs, bet krizė dar visiškai nepasitrauks“, - teigė D. Grybauskaitė penktadienį baigiantis paskutiniam šiais metais Europos viršūnių susitikimui.

Dvi dienas, ketvirtadienį ir penktadienį, posėdžiavę Europos vadovai apsisprendė dėl svarbiausių savo veiksmų laukų 2013 metams.

„Penkios užduotys yra iškeltos: fiskalinė konsolidacija, atsakinga ekonominė ir fiskalinė politika, kova su nedarbu, ypač jaunimo, viešojo administravimo reforma ir skatinimas, kokias sąlygas sudaryti, kad verslas galėtų gauti vadinamas paskolas ir vystysis“, - teigė D. Grybauskaitė.

Tarp didžiųjų diskusijų bus ir bankų sąjungos reikalai. Europos Sąjungos finansų ministrai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį apsisprendė dėl centralizuotos bankų priežiūros, kuri turėtų pradėti realiai veikti 2014 metų kovą, kūrimo.

Po jų į susitikimą susirinkę šalių vadovai sudarė planą kitiems metams dėl tolesnių veiksmų, kuriant bankų sąjungą. Nemaža dalis atsakomybės už tai teks ir kitąmet ES Tarybai pirmininkausiančiai Lietuvai.

Kitąmet turėtų būti susitarta dėl dviejų sudėtingų ir dar daug diskusijų keliančių teisės aktų: Bendros indėlių draudimo sistemos ir Bankų pertvarkymo ir gaivinimo direktyvų.

Jos turėtų pakloti pagrindą Vieningai pertvarkymo sistemos institucijos sukūrimui 2014 metais.

Pasak prezidentės, Europos vadovai taip pat kalbėto apie užsienio politikos klausimus, tai yra apie Europos gynybos pramonės stiprinimą ir pajėgumų didinimą, bei tam tikrų regionų vystymąsi.

„Taryboje buvo paminėtas vienas mūsų prioritetų, tai yra Baltijos jūros šalių programa ir Šiaurės dimensija, tai yra kaip tik tai, į ką mes norime orientuoti per mūsų pirmininkavimą“, - sakė D. Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)