Jeigu kairieji laimės birželio 17-osios rinkimus ir laikysis pažadų atmesti 130 mlrd. eurų gelbėjimo programos reikalavimus, Graikija vis dar galėtų likti euro zonoje be finansinės paramos, jeigu įsivestų paralelinę valiutą, teigia "Deutsche Bank" vyriausiasis ekonomistas ir patarėjas Thomas Mayeris.

Geurai - tai paprastieji vekseliai, išduodami kreditoriams, kurie būtų apmokami, kai tik bus prieinami grynieji eurai. Kreditoriai, kuriems trūks eurų, savo sąskaitas taip pat apmokėtų geurais -. Taip vyriausybė turėtų laiko įgyvendinti reformas ir susitarti dėl biudžeto apkarpymų.

Šis scenarijus pavyktų su išankstine sąlyga, kad finansinė pagalba vis dar plauktų iš kitų euro zonos valstybių ir Tarptautinio valiutos fondo - daugiausia vien tam, kad Graikija galėtų grąžinti skolas. Taip pat Europa turėtų visiškai perimti skolų prislėgtus Graikijos bankus.

T. Mayeris mano, kad geuras tikriausiai greitai būtų pradėtas naudoti vidaus rinkoje. Geurus į eurus reikėtų išsikeisti norinti įsigyti būtino importo.

Dažnėjant vidaus prekių ir algų apmokėjimams devalvuotais geurais, eksporto sektorius galėtų sumažinti savo kainas eurais ir susigrąžinti konkurencingumą tarp užsienio tiekėjų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)