„Turint galvoje Jungtinių Valstijų šiandienos požiūrį, tai atrodo labiausiai tikėtina galimybė“, – sakė ministras, paklaustas, ar 2013-aisiais prasidėjusios derybos dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties gali sustoti.

F. Hollande'as: Prancūzija nesileis į kompromisus dėl savo principų TTIP derybose

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį nurodė, kad Prancūzija nėra patenkinta šiuo metu derybose dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties susidariusia savo pozicija, nes ši verčia abejoti Prancūzijos principais žemės ūkio, kultūros ir aplinkosaugos srityse. Apie tai praneša „Dow Jones“.

Itin plataus masto sritį apimančios derybos jau tęsiasi tris metus, o šiuo metu skeptiškai nusiteikusios abi derybų pusės: tiek Europa, tiek ir JAV. Iki Prancūzijos prezidento rinkimų likus metams Socialistų lyderis F. Hollande'as bando raminti daugelį įtariai derybų atžvilgiu nusiteikusių šalies kairiųjų pažiūrų atstovų.

Savo kalboje prezidentas nurodė nesileisiantis į kompromisus dėl Prancūzijos principų žemės ūkio, kultūros ir aplinkosaugos srityse.

„Dėl šios priežasties dabartinio etapo metu Prancūzija nesutinka su žengiamais žingsniais prekybos derybose“, – kalba F. Hollande'as.

Estija: derybose dėl laisvosios prekybos su JAV ekologija nėra mažiau svarbi nei verslas

Pasak Estijos parlamento Europos Sąjungos reikalų komiteto pirmininko Kalle Pallingo, tai, kad JAV pateikė reikalavimus derybose dėl laisvosios prekybos, dar nereiškia, kad Europos Sąjunga (ES) su tokiais reikalavimais sutiks. Apie tai praneša Estijos naujienų portalas „err.ee“.

K. Pallingas antradienį paviešintame pranešime pabrėžė, kad derybose dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties aplinkosaugai skiriamas toks pats dėmesys kaip ir verslo interesams.

„Estijai prisijungė prie ES sąmoningai pasirinkusi didelę rinką. Iš 1,3 mln. asmenų rinkos pavirtome 500 mln. vartotojų rinka. Šiuo metu taip pat turime imtis strateginių sprendimų, siejančių gerovės augimą su rinkos didėjimu ir eksporto plėtra“, – nurodė K. Pallingas. Pasak jo, apjungus JAV ir ES rinkas pagerės ekonomikos plėtros perspektyvos ir Estijai.

„Susitarimo dėl laisvosios prekybos tikslas – prekybinių santykių plėtra išsaugant mus supančią aplinką“, – tikino jis. Anot pareigūno, JAV iškelti reikalavimai dar netampa būtinuoju įvykdyti įsipareigojimu ES.

K. Pallingas nurodo, kad tiek Jungtinės Valstijos, tiek ir ES derybų metu turi teisę išsakyti savo nuomonę. Tiesa, iki šiol abi pusės dar nepasiekė susitarimų visose srityse, jokio sandorio kol kas nėra. Jis pabrėžė, kad mus supanti aplinka ir jos sauga ES visada buvo svarbios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)