Pasak euro grupės vadovo Jeroeno Dijsselbloemo, septynias valandas trukusios derybos Briuselyje buvo "konstruktyvios". Bet jos baigėsi nepriėmus bendro pareiškimo, kuriame būtų nurodytos konkrečios procedūrinės priemonės.

Graikija tvirtina, kad jos susitarimas dėl finansinės paramos su ES yra nepakeliamas ir turi būti nutrauktas. Europos Sąjunga perspėjo Graikiją, kad ši turinti tvirtai laikytis susitarimo.

Naujoji Graikijos vyriausybė pažadėjo nutraukti paramos programą ir sušvelninti su ja susijusias griežto taupymo priemones. Ji pasiūlė pakeisti 30 proc. sutartyje numatytų įsipareigojimų 10-ies punktų reformų planu.

Tačiau Graikijos kreditoriai Europos Sąjungoje, vadovaujami Vokietijos, primygtinai reikalauja, kad paramos sąlygos nebūtų keičiamos.

J. Dijsselbloemas, vadovaujantis euro grupės euro zonos finansų ministrams, trečiadienį po susitikimo pareiškė, kad diskusijų apie konkrečius pasiūlymus nebuvo.

"Per derybas nebuvo diskutuojama dėl programos turinio, mes tiesiog mėginome susitarti dėl tolesnių priemonių per artimiausias porą dienų. To padaryti mums nepavyko. Diskusija buvo intensyvi, konstruktyvi, apimanti daug sričių, ji pasistūmėjo į priekį, bet nepakankamai, kad būtų prieita prie bendrų išvadų", - sakė J. Dijsselbloemas.

Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis buvo nusiteikęs optimistiškai. Pasak jo, per neeilines derybas Briuselyje vyko "labai geros diskusijos".

Anot "Reuters" naujienų agentūros, Graikija atmetė euro zonos finansų ministrų susitarimo projektą, kuriame siūlyta "pratęsti" dabartinį finansinės paramos susitarimą.

Šiuo metu galiojanti gelbėjimo paramos Graikijai programa baigiasi vasario 28 dieną. Vyriausybė teigia, kad paramos sąlygos - radikalus valstybės išlaidų karpymas ir darbo vietų naikinimas - nuskurdino Graikiją. Ji atsisako, kad kreditorių "trejetas" - ES, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Europos centrinis bankas (ECB) - kontroliuotų programos vykdymo eigą.

Šiuo metu Graikijos skola siekia per 320 mlrd. eurų - apie 174 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)