Nuo 2020 metų sausio 7 dienos, kuomet pradėtas tyrimas, praėjo beveik 2 metai. 2021 metų sausį įmonei buvo įteiktas Aplinkos apsaugos departamento parengtas ir patikslintas 48 mln. eurų civilinis ieškinys dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo baudžiamojoje byloje.

„Piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir disponavimu, sistemingu teisės aktų pažeidimu, darant žalą gamtai“, – pirmadienį kaltinimus vardijo G. Skersinskytė.

Prokurorė priminė, kad prieš 2 metus buvo nustatytas mechanizmas, kai nevalytos nuotekos būdavo išleidžiamos į aplinką. „Tyrimo metu buvo susipažinta su dideliu kiekiu dokumentų, apklausta daug liudytojų. <...> Perduota yra 105 tomai į Klaipėdos apygardos teismą“, – pasakojo ji.

G. Skersinskytė nurodė, kad iš pradžių įtariamųjų turėjo daugiau – 22 fizinius asmenis ir vieną juridinį, tačiau 8 asmenys buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. „Dėl laidavimo, praradus pavojingumą, o taip pat aktyviai padėjus atskleisti nusikalstamos veiklos aplinkybes“, – paaiškino ji.

G. Skersinskytė pastebėjo, kad griežčiausia bausmė fiziniams asmenims yra laisvės atėmimas iki 7 metų, o juridiniam asmeniui – galimas likvidavimas, veiklos ribojimas, bauda iki 5 mln. eurų.

Tikisi rezultatų

„Grigeo Klaipėda“ finansų direktorius Vidmantas Mačiukas pirmadienį pakomentavo, kad prasidėjęs teismo procesas leis teisingai nustatyti žalos gamtai faktą ir dydį bei sukurs sąlygas kaip galima greičiau atkurti gamtai padarytą poveikį.

„Esame prisiėmę teisinę atsakomybę dėl įvykusio incidento, todėl „Grigeo Klaipėda“ sieks susitaikyti su valstybe bei pabaigti baudžiamąjį procesą kaip galima greičiau.

Dar iki teismo proceso pradžios, praėjusių metų birželį, Aplinkos apsaugos departamentui esame pateikę pasiūlymus dėl aplinkos atkūrimo priemonių įgyvendinimo. Nuo to laiko tęsiasi aktyvus dialogas ir bendradarbiavimas su Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos departamentu, Aplinkos apsaugos agentūra ir kitomis institucijomis.

Dalį pasiūlytų priemonių pradėję sėkmingai įgyvendinti, dėl kitų konsultuojamės su mokslininkais, diskutuojame su atsakingomis institucijomis ir pasitvirtinę papildomas priemones, jas įgyvendinsime. Tikimės, kad visų šalių suinteresuotumas šio proceso tikslais leis kaip galima greičiau pasiekti apčiuopiamus rezultatus“, – nurodė laikinai įmonės generalinį direktorių pavaduojantis V. Mačiukas.

97,667 proc. bendrovės „Grigeo Klaipėda“ akcijų valdo įmonė „Grigeo investicijų valdymas“, kurios vienintelis akcininkas yra „Grigeo“. Savo ruožtu „Grigeo“ turi daug akcininkų, tarp kurių didžiausia – įmonė „Ginvildos investicija“, priklausanti G. Pangoniui.

„Grigeo“ savo tinklalapyje pasakoja, kad įmonės istorija siekia XIX amžių, kai 1823 metais netoli Vilniaus esančių Kučkuriškių manufaktūroje pirmą kartą Lietuvoje buvo pradėtas gaminti popierius.

Akcinės bendrovės „Klaipėdos kartonas“ (dabartinės „Grigeo Klaipėda“) istorijos pradžia – 1898 metai, kai uostamiestyje pradėta gaminti celiuliozė, o vėliau – pakuotės žaliava kartonas. 1923 metai buvo AB „Grigiškės“ fabriko istorijos pradžia, kai mechanikas Grigas Kurecas pastatė pirmą kartono fabriką, aplink kurį ir įsikūrė Grigiškių gyvenvietė. 1940 metais šis fabrikas buvo nacionalizuotas.

„1964 metais Grigiškėse pastatytas pirmasis Baltijos šalyse kietųjų medienos plaušo plokščių gamybos cechas, praplėtęs įmonių grupės veiklą į medžio apdirbimo pramonę. 1965 metais „Grigiškių“ fabrikas pradėjo gaminti higieninį popierių. 1970 metais Kučkuriškių fabrikas, pavadintas Naujosios Vilnios kartono cechu, pradėjo gaminti įvairius gofruoto kartono gaminius“, – rašoma tinklapyje.

1990 metais valstybinė įmonė „Grigiškės“ tapo privataus kapitalo bendrove, o 1994 metais jos akcijomis pradėta prekiauti Vilniaus vertybinių popierių biržoje. „Prekės ženklo „Grite“ pradžia siekia 1996 metus, kai Lietuvos parduotuvių lentynose pirkėjai išvydo iš to laikmečio konteksto išsiskiriančias tualetinio popieriaus pakuotes“, – pasakojama įmonės vaizdo įraše.

2015 metais įmonių grupė pakeitė pavadinimą į „Grigeo“. Šiandien įmonių produkcija eksportuojama į daugiau nei 20 šalių, jose dirba apie 800 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)