Kaip rašoma išplatintame pranešime spaudai, vietoj 3 eurų už pristatymą, kurjeriai nuo šiol gauna po 2,8 euro.

„Savaitė prasidėjo nuostabiai – gavau žinutę, kad man po 23 minučių mažinama alga“, – piktinosi maistą Vilniuje vežiojantis Albertas Bandero. „Kompanija neva „kompensuoja“ sumažintus tarifus – 20 centų pakėlė įkainius piko ir nakties metu. Bet dabar, vasarą, pasibaigus karantinui, kai miestas pustuštis, tokie „pakėlimai“ – grynai kosmetiniai. Jau per šias pora dienų paskaičiavau, kad pokyčiai man atsieis apie 5 eurus per dieną, tad per mėnesį prarasiu virš 100 eurų.“

Pranešama, kad „Bolt Food“ kurjeriai keturias valandas nepriiminės užsakymų ir nuo 11 val. rinksis taikiam piketui Katedros aikštėje. Pasak jų, vienašališkai ir įžūliai sumažinti įkainiai – ne vienintelė maisto vežėjų problema.

Kurjeriai piktinasi, kad nuo karantino pradžios „Bolt Food“ Vilniuje kas dvi savaites į darbą priiminėja naujus darbuotojus ir taip mažiau užsakymų tenka seniau dirbantiems, ir naujai įdarbintiems kurjeriams. Be to, prasiplėtus maisto pristatymo geografijai, pasunkėjo dviračiais važinėjančių kurjerių darbo sąlygos.

„Per individualią veiklą įdarbintiems darbuotojams, kurių didelė dalis dar ir ne Lietuvos piliečiai, itin sunku ginti savo teises – tuo ir naudojasi maisto pristatymo kompanijos. Prie to prisidėjo ir COVID-19 krizė, per kurią daug kas neteko darbų ar buvo priversti išeiti į prastovas. Per karantiną maisto ir kitų prekių pristatymo verslai skaičiavo rekordinius pelnus, o jam pasibaigus, nori mažinti išlaidas darbuotojų sąskaita“, – situaciją komentavo „Gegužės 1-osios“ profesinės sąjungos atstovas Vuk Vukotič.

Pagrindiniai streikuojančiųjų reikalavimai „Bolt Food“ – atstatyti 3 eurų bazinį pristatymo įkainį, vykdyti atsakingesnę įdarbinimo politiką ir gerbti patyrusius kurjerius. Kompanijai nesutikus pradėti derybų, kurjeriai žada kartoti ir ilginti streikus. Baziniai įkainiai buvo sumažinti tik Vilniuje dirbantiems „Bolt Food“ maisto vežėjams.

Kurjeriai uždirbs daugiau

„Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius teigia, kad nors vienas tarifas buvo sumažintas, kitas – padidintas. Tad dėl to kurjeriai iš tiesų turėtų uždirbti daugiau.

„Bazinį „Bolt Food“ kurjerių paslaugos teikimo tarifą sumažinome nuo 3 iki 2,8 euro, o įkainį piko metu padidinome iki 3,7 euro. Tai reiškia, kad kurjerių vidutinis valandinis darbo užmokestis ne mažės, o atvirkščiai – didės.

Šiuos pokyčius įvedėme siekdami užtikrinti optimalų paslaugų teikimą, ypač piko metu, taip pat užtikrinti geras ir konkurencingas pajamas visiems mūsų platformoje dirbantiems kurjeriams – nuo šiol jie gali uždirbti daugiau, nei iki tol.

Maistą užsakantys klientai šių pokyčių nepajaus – paslauga jiems kainuos lygiai tiek pat, kaip ir iki šiol“, – komentuoja jis.

Vėliau įmonė patikslino, kad 4,5 euro yra naktinis tarifas, kuris nesikeitė, o piko tarifas didėjo 20 centų – nuo 3,5 iki 3,7 euro.

A. Pacevičiaus teigimu, niekas iš ketinančių piketuoti su vadovais nesusisiekė, be to tai nėra įmonės tiesioginiai darbuotojai.

„Augant užsakymų skaičiui ir siekiant užtikrinti efektyvų paslaugų teikimą, nuolat plečiame kurjerių tinklą. Įvestos, naujovės, tikėtina, padidins kurjerių pajėgas piko metu, tada, kai jų paslaugų labiausiai reikia klientams.

Apmaudu, bet apie planuojamą piketą sužinojome iš žiniasklaidos, niekas iš kurjerių su mumis tiesiogiai nesusisiekė.

Atkreipiame dėmesį, kad „Bolt Food“ kurjeriai nėra mūsų darbuotojai, tikslingiau juos būtų vadinti vairuotojais-partneriais. Šia platforma naudojasi šimtai kurjerių. „Bolt Food“ – tai platforma, kurioje suteikiamos vienodos galimybės tiek visoms maitinimo įstaigoms, kurios nori prisijungti ir tiekti savo paruoštą maistą klientams į namus, tiek visiems asmenims, kurie norinti teikti maisto kurjerio paslaugas“, – nurodo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)