Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje prokuratūros kaltinimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo pateikti sostinės statybų bendrovės „Vilniaus vakarai“ direktoriui Algirdui Gaigalui.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas 32 metų A. Gaigalas jam pateiktų kaltinimų nepripažįsta ir sako, kad esą net nesupranta, kodėl dėl įvykusios nelaimės yra kaltinamas būtent jis.

Tuo metu jį ginantis advokatas Virgilijus Kaupas sako, kad prokuratūros surašytas kaltinamasis aktas neatitinka įstatymų reikalavimų, nes baudžiamojon atsakomybėn patrauktam bendrovės „Vilniaus vakarai“ vadovui yra neaišku, kuo šis kaltinamas, o galimai prokurorų padarytų pažeidimų nebus galima pašalinti nagrinėjant bylą teisme, todėl, jo teigimu, byla turėtų būti grąžinta ikiteisminiam tyrimui papildyti.

„Susidaro įspūdis, kad tarsi jis vienas atėmė gyvybę, o kitų asmenų padarytos veikos nenurodytos, taip pat neatskleistas nusikaltimo mechanizmas“, – advokato teigimu, prokuratūros surašytas kaltinamasis aktas neatitinka įstatymo reikalavimų, nes kaltinamajam neaišku, kuo jis yra kaltinamas, todėl jam teisme reikės gintis nuo kaltinimo, nors prokuratūra turėtų įrodyti jo kaltę.

Advokato teigimu, statant gyvenamuosius namus Sidaronių gatvėje bendrovė „Vilniaus vakarai“ neatliko jokių statybos darbų, buvo „tik piniginių lėšų investuotojas“, o darbams atlikti buvo samdomi rangovai iš įvairių bendrovių, todėl A. Gaigalas negalėjo pažeisti prokuratūros kaltinamaje akte nurodytų teisės aktų ir pasirūpinti, kad elektros tinklai būtų iškelti už statybvietės ribų.

Be to, gynėjo teigimu, atsakomybėn patrauktas direktorius nebuvo statinio statybos vadovas ir net negalėjo patekti į statybvietę: „A. Gaigalas neturėjo teisės patekti į pavojingą zoną“.

Nelaimė Sidaronių gatvėje įvyko dar 2017 m. lapkričio 2 d. rytą, kai bendrovės „Aukštumos“ darbuotojas Jonas Tamulevičius. (gim. 1974 m.) statybvietėje, dirbdamas ant pastolių, metaliniu vamzdžiu prisilietė prie atvirų neizoliuotų elektros laidų ir gavo elektros iškrovą. Greitosios medicinos pagalbos brigadai nepavyko vyro atgaivinti net po beveik valandos laiko bandymų, darbininkas mirė.

Valstybinės darbo inspekcijos atstovai nustatė, kad statybvietėje buvo ardomi metaliniai pastoliai,o nelaimė įvyko, kai darbuotojas su ardomo pastolio metaline konstrukcija galimai priartėjo arčiau negu 0,6 m iki 10 kV oro linijos laido. Nustatyta, kad atliekant darbus buvo pažeistos Elektros tinklų apsaugos, Elektros linijų ir instaliacijos įrengimo, Saugos eksploatuojant elektros įrenginius taisyklių reikalavimų pažeidimai.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Miglė Lukševičienė mano, kad kaltinamojo gynybos prašymas yra nepagrįstas, nes kaltinamasis aktas yra aiškus ir nepažeidžia teisės į gynybą. „Jeigu bylos nagrinėjimo metu paaiškėja naujos aplinkybės, įstatyme yra numatyta galimybė keisti kaltinamąjį aktą, tačiau to kol kas nematau“, – sakė ji.

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti darbe žuvusio J. Tamulevičiaus šeimos nariai, kurie iš civiliniu atsakovu patrauktos bendrovės „Vilniaus vakarai“ prašo priteisti žalos atlyginimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)