Moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas Estijoje 2014 metais siekė 28,3 proc., nurodė ES statistiko agentūra. Antrą vietą užėmė Austrija (22,9 proc.), trečią – Čekija (22,1 proc.), ketvirtoje minima Vokietija (21,6 proc.) , o penktoje – Slovakija (21,1 proc.).

Tuo metu mažesnis nei 10 procentų atotrūkis pastebėtas Slovėnijoje (2,9 proc.), Maltoje (4,5 proc.), Italijoje (6,5 proc.), Lenkijoje (7,7 proc.), Liuksemburge (8,6 proc.) ir Belgijoje (9,9 proc.).

Vidutiniškai ES šalyse 2014 metais moterys uždirbo 16,1 proc. mažiau nei vyrai.

Vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas yra susijęs su virtine teisinių, socialinių ir ekonominių veiksnių, nurodė „Eurostat“.

Statistika: Lietuvos moterys aukštesnėse pareigose vis dar matomos retai

Specialistai pastebi, kad sprendimų priėmimo ir įvairiose viešosios erdvės srityse Lietuvoje moterys sudaro ketvirtadalį atstovų.

Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė pastebi, kad moterys Lietuvoje sudaro 65 proc. visų magistro laipsnį įgijusių žmonių ir apie 59 proc. įgijusiųjų daktarų laipsnį. Dėl to, anot ekspertės, yra keista, kad moterims „užtenka ir energijos, ir sumanumo įgyti mokslinius laipsnius“, tačiau tada, kai kalbama apie aukštesnius postus, „tų moterų nebelieka“.

TVF: moterų skaičiaus augimas įmonėse kelia pajamas

Moterų darbuotojų skaičiaus augimas įmonėse leidžia pagerinti jų veiklą. Tokios išvados skelbiamos pirmadienį publikuotoje Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ataskaitoje „Moterų užimtumo potencialo Europoje realizavimas“. Dokumentas parengtas Tarptautinės moterų solidarumo dienos proga.

„Augantis moterų skaičius tarp įmonių darbuotojų pagerina bendrovės veiklą, – nurodoma dokumente. – Empiriniai duomenys rodo stiprų tiesioginį ryšį tarp skirtingų lyčių asmenų užimamų aukščiausių įmonių postų bei bendrovių finansinių rodiklių“.

TVF pabrėžia, kad dailioji lytis vadovaujamuose postuose „kelia bendrovės pajamas“, „palaiko įmonių investicijas ir gamybos apimtis“, neleidžia „kristi Europos ekonomikos augimo tempams“.

Taip pat Fondas teigia, kad, be tokių problemų kaip visuomenės senėjimas ir gamybos apimčių mažėjimas, Europos ekonomika susiduria ir su moterų užimtumo klausimais.

„Nors per pastaruosius dešimtmečius pasiekta nemenka pažanga, Europos darbo rinkoje vis dar yra mažiau darbingo amžiaus moterų nei vyrų, be to, moterys dažniau dirba ne visą darbo dieną, – nurodo specialistai. – Taip pat labai nedidelė moterų dalis pasiekia aukščiausių karjeros laiptų pakopų“.

TVF nurodo, kad Europoje moterų sprendimas įsidarbinti negali priklausyti tik nuo jų pačių. Būtinos ir valdžios taikomos paramos priemonės. Kaip pavyzdį specialistai pateikia galimybes mažinti mokestinę naštą moterims, laikomoms „antrosiomis šeimos maitintojomis“, – tai skatintų jų įsidarbinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)