„Bloomberg“ apklausti analitikai pastarąją savaitę recesijos galimybę per ateinančius 12-ka mėnesių vertina 25 proc., palyginti su 20 proc. gruodžio tyrime.

Prognozuojama, kad Federalinis atsargų bankas (FED) pirmą šių metų ketvirtį palūkanų normų nekeis. Šiemet vis dar tikėtini du jų padidinimai, lyginant su keturiais tokiais žingsniais 2018 metais.

Prognozė 2019 metų Jungtinių Valstijų ekonomikos augimui sumažinta iki 2,5 proc. po 2,9 proc. plėtros 2018-aisiais. Ūkio plėtrą turėtų sustiprinti stabili darbo rinka, didėjantys atlyginimai ir kai kurių mokesčių sumažinimo poveikis.

Analitikai tikisi, kad dalinis JAV vyriausybės uždarymas gali susilpninti ketvirčio ekonomikos augimą 0,1-0,2 proc. punkto, priklausomai nuo to, kiek jis tęsis. Šalies prezidento Donaldo Trumpo teigimu, tokia situacija gali užsitęsti mėnesius, jeigu ne metus, ir dabar trunka jau trečią savaitę.

Dėl vyriausybės uždarymo taip pat vėluoja vyriausybės duomenų apie mažmeninės prekybos apimtis ar atsargas paskelbimas. Šiuos rodiklius investuotojai ir analitikai naudoja ekonomikos padėčiai įvertinti.

Ekonomistų teigimu, mažėjantis vartotojų optimizmas kursto nerimą dėl platesnio pobūdžio ūkio sulėtėjimo. Sukrėtimų gali patirti automobilių pramonė.

Be to, prekybos karas su Kinija jau prisideda prie pasaulinės prekybos sulėtėjimo ir kainų augimo kai kurioms Jungtinių Valstijų kompanijoms. Tai taip pat kenkia plėtrai ir didina nuosmukio grėsmę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)