Pirmoji įmonė, pateikusi skundą teismui, – „Aukštaitijos implantologijos klinika“. Jos teigimu, uždarydama verslus Vyriausybė kovo viduryje viršijo įgaliojimus. Įmonė prašo atlyginti 70 tūkst. eurų žalą dėl negautų pajamų ir susidariusių išlaidų.

Kaip anksčiau yra teigęs advokatas Nerijus Zaleckas, Vyriausybė kovo 14 dieną turėjo teisę numatyti specialias darbo, paslaugų, poilsio sąlygas, specialią kelionių tvarką, bet tuo metu neturėjo įgaliojimų uždaryti verslą.

N. Zaleckas Delfi pasakojo, jog Vilniaus administracinis teismas priėmė pateiktą skundą ir Sveikatos apsaugos ministerija pateikė savo atsiliepimą.

„Taip pat pateikėme teismui prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl atitinkamų teisės aktų teisėtumo ir atitikimo Konstitucijai. Teismas priėmė mūsų prašymą ir dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą spręs bylos nagrinėjimo iš esmės metu. Teismo posėdis dar nėra paskirtas“, – pažymi jis.

Advokatas: SAM argumentai – keisti

Advokatas sako, kad kai kurie SAM argumentai yra keisti. Vienas jų – kad veiklą karantino metu buvo galima vykdyti, niekas jos neva neuždraudė.

„Jų teigimu, iš esmės nebuvo draudžiama vykdyti veiklos. Kas yra keista, nes veikla buvo uždrausta. Esą buvo galima vykdyti veiklą nuotoliniu būdu, perkeliant ją į internetą. Sunkiai suvokiama, kaip odontologijos klinika gali perkelti savo veiklą į internetą“, – sako N. Zaleckas.

Vienas pagrindinių šio skundo argumentų – Seimo pakeisti įstatymai, kurie suteikė pagrindinius įgaliojimus Vyriausybei atgaline data. Advokatas tikina, kad Vyriaurybės kovo nutarimas prieštarauja įstatymams ir Konstitucijai, nes Vyriausybė neturėjo įgaliojimų uždaryti verslo.

„Vyriausybės nutarimas prieštaravo Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės ir Civilinės saugos įstatymams. Vėliau Seimas pakeitė šiuos įstatymus, atgaline data suteikdamas įgaliojimus Vyriausybei numatyti tam tikrus draudimus“, – sako N. Zaleckas.

Odontologo kėdė

„Jų (SAM – Delfi) argumentas – teisės aktai buvo tik patikslinti, neva įgaliojimai buvo tokie neaiškūs, todėl jie tiesiog patikslino teisės aktus. Keistokas argumentas. Jeigu įgaliojimai buvo, kam juos reikia tikslinti?“ – svarsto pašnekovas.

Dar vienas iš verslo argumentų – dėl proporcingumo. Kaip sako advokatas, pavasarį buvo galima kovoti su kitomis priemonėmis, kurios yra dabar naudojamos. Šiuo metu, anot jo, susirgimų skaičius yra toks pat ar netgi didesnis, nei buvo pavasarį, tačiau valdžios atstovai esą sako, kad tokio paties karantino, kaip buvo pavasarį, nebebus.

„Ministerijos teigimu, buvo būtina taip elgtis, nes nebuvo kitų priemonių, tai išgelbėjo žmones ir pan. Keista, tuomet kodėl dabar to paties nedaro? Susirgimų skaičius yra toks pat, bet su virusu kovojama jau visai kitomis priemonėmis. Mūsų manymu, tai netiesiogiai parodo, kad ir pavasarį buvo galima elgtis taip pat“, – tikina N. Zaleckas.

Anot jo, virusas nėra stichinė nelaimė, ištinkanti staiga. Pašnekovas primena, kad koronavirusas prasidėjo 2019 m. pabaigoje Kinijoje, o Lietuvos Vyriausybė dėl nepasirengimo, nežinojimo ir skubėjimo šalyje įvedė karantiną. Taigi verslo atstovai įsitikinę, kad Vyriausybė pavasarį aplaidžiai vykdė savo pareigas, nepasirengė ir per skubėjimą verslui pridarė žalos.

„Tai nėra vaikų darželis, tai – Vyriausybė, kuri gali konsultuotis su kuo nori – Pasaulio sveikatos organizacija, kitomis valstybėmis. Ji tiesiog nukopijavo Kinijos variantą, kinai uždarė Uhano miestą, o mes uždarėme visą valstybę.

Mes naudojame Latvijos pavyzdį – mūsų kaimynai neuždarė savo valstybės, pavasarį taikė tą patį, ką mes turime Lietuvoje šiuo metu: kaukes, atstumus. Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, taip pat kaip ir aplaidumas neatleidžia nuo atsakomybės“, – akcentuoja jis.

SAM: įstaiga galėjo vykdyti būtinąsias paslaugas

Kaip Delfi komentavo SAM atstovai, 2020 m. kovo 14 d. Vyriausybės nutarime „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ buvo įtvirtinti draudimai tam tikrų kategorijų veiklai, tačiau odontologų veikla nebuvo uždrausta.

Nutarimo papunktis 3.4.4. skamba taip: „Odontologijos paslaugų teikimo atidėjimas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.“

„Kitaip tariant, buvo apribotas tik nebūtinųjų paslaugų teikimas, paliekant būtinosios medicinos pagalbos teikimo galimybes. Jei odontologijos įstaiga neteikė jokių paslaugų karantino metu, tai negali būti grindžiama Nutarimo 3.4.4. p. nuostatomis.

Odontologijos įstaiga vykdyti veiklą galėjo teikdama būtinąsias odontologijos paslaugas, ką ir darė kitos identišką veiklą vykdančios privačios įstaigos“, – rašoma SAM komentare.

SAM: dabar jau esame išmokę tam tikras pamokas

Atsakydami, kodėl šiuo metu Lietuva su virusu nebekovoja tokiomis pačiomis priemonėmis kaip pavasarį, SAM atstovai pažymi, kad pavasarį kilus COVID-19 pandemijai, pasaulyje dar nebuvo nei universalaus pavyzdžio, kuriuo galima būtų remtis, nei laiko patikrintų priemonių, kurios leistų veiksmingai valdyti tokio masto krizę.

„Vadovaudamasi savo turima patirtimi ir pasaulinėmis infekcijų kontrolės rekomendacijomis kiekviena valstybė turėjo formuoti savo kovos prieš koronavirusą strategiją, tą darė ir Lietuva“, – rašo SAM.

Anot ministerijos, kai kuriais vertinimais, Lietuvos pasirinkta strategija buvo veiksminga. Darnaus vystymosi ataskaitoje Lietuva patenka į Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narių penketuką, sėkmingiausiai susitvarkiusių su pirmąja COVID-19 ligos banga, pažymi SAM.

„Dabar jau esame išmokę tam tikras pamokas ir sukaupę patirties, kuri leidžia valdyti viruso plitimą, neįvedant visuotinio karantino, bet taikant pasiteisinusias infekcijų kontrolės priemones, kontroliuojant infekcijos židinius ir griežčiausių ribojimų imantis tik labiausiai paveiktose vietovėse, bet ne visoje šalyje“, – komentuoja ministerija.

Apie 80 įmonių svarsto kreiptis į teismą, skaičiuoja 100 tūkst. Eur žalas

Be kita ko, advokatas pasakoja, kad Lietuvoje yra ir kitų įmonių, planuojančių pasekti „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ pavyzdžiu ir kreiptis į teismą su tokiu pačiu skundu. Vienos dar skaičiuoja patirtą žalą, kitos dar nori palaukti šios bylos rezultato.

Anot pašnekovo, besidominčių įmonių skaičius nuolat kinta: kovą, balandį ir gegužę aktyviai domėjosi apie 80 įmonių.

„Kadangi darbuotojai prastovose, kiti atostogose, todėl visas procesas užtrunka. Kita didesnė dalis nori palaukti šios bylos baigties. Konstitucinis teismas, išspręsdamas prašymą, galima sakyti, išspręs ir pačią bylą. Jeigu teismas nuspręs, kad viskas buvo tvarkoje su teisės aktais, tuomet liks vienintelė galimybė vėliau kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą.

Tačiau, jei teismas pasakys, kad teisės aktai pažeidžia Konstituciją, tuomet ši byla bus išspręsta, ir liks klausimas, kokią sumą priteisti“, – pasakoja N. Zaleckas.

Dėl galimybės kreiptis į teismą esą domisi paslaugas teikiančios įmonės: privatūs vaikų darželiai, kavinės, restoranai, sporto klubai, odontologai. Verslai skaičiuoja įvairių patirtų žalų: vieni kreipiasi dėl 70 tūkst. Eur, kiti planuojantys ieškinį, prašys priteisti 200 tūkst. Eur. Anot advokato, vidutiniškai verslo patirtos žalos siekia 100 tūkst. Eur.

„Dalis verslų supykę ir yra pasirengę, kiti užsidarė ir nebevykdo verslo. Tačiau dalis dar abejoja, bijo bylinėtis su valstybe, kad vėliau tai neva jiems pakenks. Kitos advokatų kontoros mums perleidžia savo klientus, sako nenorintys užsiimti, nes bijo eiti prieš valstybę“, – pasakoja N. Zaleckas.

Sulaukia skambučių dėl naujų ribojimų baruose ir restoranuose

Jis taip pat priduria, kad šiuo metu sulaukia skambučių ir dėl naujų ribojimų verslams bei jų teisėtumo. Kaip pasakoja, dėl privalomo kaukių dėvėjimo ir laiko trumpinimo konsultuojasi barų ir restoranų savininkai. Vis dėlto, advokato teigimu, dėl viešojo maitinimo įstaigų skundų kyla abejonių.

Anot jo, gali pasirodyti keista, kad verslai nori skųstis dėl sąlyginai nedidelių ribojimų, bet nesiskundžia, kad jų veikla buvo uždaryta pavasarį. „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ ieškinyje teigiama, kad kaukių dėvėjimas ir kitos saugos priemonės būtų pateisinamos, esą nepateisinama tik tai, kad verslus pavasarį reikėjo visai uždaryti.

„Išeina gana kurioziška situacija, nes įmonės, kurios mums skambino, į mus nesikreipė pavasarį, kai verslai buvo uždaryti. Pasikalbėjome, kad šiuo metu ieškinys dėl privalomo kaukių dėvėjimo keistai atrodys, nes savo („Aukštaitijos implantologijos klinikos“ – Delfi) ieškinyje sakome, kad tokios priemonės būtų pateisinamos.

Patys manome, kad kovoti su virusu kažkaip reikia – dėvėti kaukes, galbūt riboti laiką. Šiais atvejais būtų sudėtinga paskaičiuoti ir reikalauti žalos. Kaip reikėtų skaičiuoti ir pagrįsti, kiek žmonių neatėjo, įvedus laiko ribojimą ar dėl to, kad reikėjo dėvėti kaukę“, – komentuoja advokatas.

Byla suformuos naują teisinę virtuvę

Pašnekovas priduria, kad verlsai dėl patirtų nuostolių pavasarį gali kreiptis ir vėliau, mat galioja trejų metų senatis. Paklaustas, kada numatoma odontologijos klinikos bylos baigtis, N. Zaleckas svarsto, kad kitais metais ji turėtų būti išspręsta.

„Manau, kad rugsėjį-spalį bus paskirtas pirmas posėdis, geriausiu atveju žiemą ar kitų metų pavasarį pasisakys Konstitucinis teismas, ir byla kitais metais turėtų būti išspręsta. Iki vasaros pirmos instancijos teismo sprendimą tikrai turėsime“, – tikina jis.

Anot jo, visas procesas užtruks, nes pateikta itin daug dokumentų ir argumentų, kurie iki šiol nebuvo nagrinėti. Maža to, niekas nenori skubėti, nes sprendžiamas valstybės finansinis klausimas ateičiai – kaip teismas nuspręs, tai esą galios visada. Pasak N. Zalecko, ši byla esą suformuos naują teisinę virtuvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)