„Mes iš tiesų nusprendėme savo lėktuvų skrydžiams laikinai nenaudoti Baltarusijos erdvės“, – RBK pranešė grupės „Volga–Dnepras“ atstovas. Jis nesutiko pateikti išsamesnių komentarų.

Tai įvyko po to, kai Europos Sąjunga, Didžioji Britanija ir JAV įvedė sankcijas Baltarusijos kompanijoms, tarp jų – oro navigacijos paslaugų teikėjai „Belaeronavigacija“, ir draudimo Didžiosios Britanijos aviacijai bendradarbiauti su minėta paslaugų teikėja.

„Volga–Dnepras“ paiso Britanijos oro erdvės valdžios atstovų nurodymų, nes griežtai laikosi tarptautinių taisyklių, RBK sakė šaltinis, artimas grupei. Pagrindinė grupės „Volga–Dnepras“ įmonė įregistruota Nyderlanduose.

Rusijos Transporto ministerijos ir federalinės aviacijos agentūros „Rosaviacija“ atstovai nepateikė komentarų. RBK atstovai papašė komentaro iš „Belaeronavigacijos“.

Praėjusią savaitę JAV ir Didžioji Britanija, kaip ir ES, įvedė Baltarusijai sankcijas po incidento su „Ryanair“ lėktuvu, kuris gegužės 23 d. skrido iš Atėnų į Vilnių ir buvo nutupdytas Minske.

Iš lėktuvo buvo išlaipinti du keleiviai – opozicinio „Telegram“ platformos kanalo „Nexta“ įkūrėjas Romanas Protasevičius ir jo mergina Sofija Sapega, asmenys sulaikyti.

Po šio incidento Europos valstybės uždraudė savo aviakompanijoms naudotis Baltarusijos oro erdve. Reguliarius reisus į Baltarusijos sostinę atšaukė vokiečių „Lufthansa“, lenkų LOT ir latvių „airBaltic“ kompanijos.

Kaip skelbė rbc.ru, birželio 21 d. Didžiosios Britanijos pilietinės aviacijos valdyba išsiuntinėjo laiškus aviabendrovėms, taip pat ir rusų, kuriame rašė, kad bendradarbiavimas su „Belaeronavigacija“ netoleruotinas.

rbc.ru skelbė turinti laiško kopiją, jo autentiškumą patvirtino ir šaltiniai dviejose Rusijos aviakompanijose.

Įvedus sankcijas, „Belaeronavigacijos“ lėšos įšaldomos, jai uždrausta teikti priemones ir ekonominius išteklius, taip pat imti mokestį už skrydžių virš Baltarusijos oro erdvės priežiūrą.

„Bet koks juridinis asmuo, kuris moka tokias rinkliavas, tiesiogiai arba netiesiogiai pažeis nuostatą dėl sankcijų ir įvykdys baudžiamąjį nusikaltimą“, – rašoma laiške.

„FlightRadar24“ duomenimis, grupės „Volga–Dnepras“ lėktuvai (grupei priklauso to paties pavadinimo aviakompanija ir kompanijos „AirBridgeCargo“ ir „Atran“) praktiškai kitą dieną po laiško gavimo nustojo naudotis Baltarusijos oro erdve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)