„Kelios siuntos sulaikytos papildomai patikrai, tikrinami daržovių likučiai prekybos centruose, signalų apie užterštumą neturime“, - teigė A. Macijauskas.

Anot jo, rinkoje yra ispaniškų agurkų, tačiau jų kiekiai nedideli.

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius, praėjusią savaitę pažadėjęs atidžiai tikrinti, kad į Lietuvą nepatektų daržovių iš Ispanijos, šiandien patvirtino, kad vakar vakare AB „Rivona“, tiekianti maisto produktus UAB „Norfos mažmena“, įsivežė daržovių siuntą (agurkai, pomidorai, salotos), iš Ispanijos. Visa siunta sustabdyta, jos produkcija tiriama. Atsakymas iš laboratorijos turėtų būti gautas per 3–4 dienas, ir tik tuomet bus aišku, ką daryti su įsivežtu kroviniu – ar j į sunaikinti, ar galima tiekti į prekystalius, skelbia Žemės ūkio ministerija.

Z.Stanevičius pažymėjo, kad maisto produktų siuntų iš Ispanijos balandžio mėnesį buvo įsivežęs prekybos tinklas „Maxima“, „Rimi“ ir „Iki“, tačiau „Maxima“ ir „Iki“ prekes iš šios siuntos jau pardavė. Daržovių likučių dar esama „Norfos“ prekybos tinkle. Direktoriaus pavaduotojas patikino, kad šiam prekybos tinklui rekomenduota likusias prekes išimti iš prekybos arba patikrinti jas dėl tinkamumo vartoti. Veterinarijos tarnyba nuolat tikrins, ar šios rekomendacijos laikomasi.
Z.Stanevičus pasidžiaugė, kad Lietuvoje daugiausia prekiaujama lenkiškais agurkais ir pomidorais. Žemės ūkio ministerija pažymi, kad maisto produktai atidžiai turi būti tikrinami net tik prekybos tinkluose, bet visose prekyvietėse ( turguose ir kt.).

Ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad žmonės nepirktų maisto produktų, pardavinėjamų pakelėse, nes tai nelegali ir neleistina prekyba. Šalies policija turėtų užtikrinti, kad tokiai prekybai nebūtų jokių sąlygų gyvuoti, o žmonės, rūpindamiesi savo sveikata, maisto produktų pakelėse neturėtų pirkti.

Tyrimų rezultatai – geri

Prekių siuntas pasirinktinai tikrina Veterinarijos ir maisto tarnyba, kuri yra atsakinga už į Lietuvą įvežamų ir šalies rinkoje parduodamų maisto produktų saugos ir kokybės kontrolę, taip pat Valstybinė augalų apsaugos tarnyba, kuri turi užtikrinti įvežamų, išvežamų ir rinkai tiekiamų vaisių bei daržovių rūšiavimo, pakavimo vietose ir didmeninėje prekyboje atitikties prekybos standartams kontrolę.

Iš viso šiuo metu iš rinkos atrinkti ir ištirti 9 mėginiai: agurkų, (kilmės šalis - Lietuva, Lenkija); pomidorų (kilmės šalis - Olandija); salotų (kilmės šalis – Ispanija, Olandija). Atliktų tyrimų rezultatai neigiami, maisto produktai – sveiki.

Be to, tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą pristatyta dar 20 įvairių daržovių mėginių, kurių rezultatai turėtų būti paskelbti savaitės pabaigoje.

Pranešama, kad Vokietijoje jau dešimt žmonių mirė nuo apkrėstų agurkų sukeltos žarnyno infekcijos komplikacijų. Skelbiama, kad užkrėstos daržovės atkeliavo iš Ispanijos, bet ši ginasi, bandydama įrodyti, kad jos atvežtos iš Olandijos.

Vėliau oficialios tarnybos patvirtino, kad iš Ispanijos importuotuose agurkuose rasta žarnyno lazdelės bakterijos E. coli atmainos EHEC kokų. Tačiau naujausiomis žiniomis, apkrėsti agurkai gali būti atvežti ne iš Ispanijos, bet iš Olandijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją