Balandį turėtų pasirodyti naujo pavyzdžio monetos, kuriose vietoje Britanijos puikuosis labiau šiuolaikinę Angliją reprezentuojantys simboliai. Juokaujama, kad 50 pensų monetos galėtų pasipuošti marihuanos lapu, stebėjimo kamera, alaus buteliu ar kazino rulete. Deivės Britanijos šalininkams taip pat juokais siūlomas kompromisas – pavaizduoti ją važiuojančią dviračiu.

Pinigų reformos priešininkai kaltina G.Browną patriotizmo stoka. Nors atėjęs į valdžią jis ir demonstravo siekį rūpintis britiškumo išsaugojimu (net įsteigė patarėjo patriotizmo klausimams etatą), tačiau Britanijos pašalinimas nuo monetų daugeliui reiškia ilgamečių tradicijų griovimą.

Konkursas naujam monetų dizainui kurti paskelbtas dar 2005-aisiais. Jo laimėtojai bei jų pasiūlymai kol kas laikomi paslaptyje. Pranešama, kad konkursantams, kurie už kiekvieną patvirtintą pavyzdį turėtų gauti po 5000 svarų, buvo liepta atsižvelgti į konkrečias temas: Didžiosios Britanijos florą ir fauną, geografijos, socialines, politikos ir kultūros aktualijas. Dalyvavę 526 menininkai pristatė virš 4000 monetų dizaino pavyzdžių.

Jau dabar aišku, kad balandį ant monetų neliks ne tik Britanijos, bet ir kitų istorinių simbolių – karūnuoto liūto bei parlamento herbo. Senieji simboliai bus pašalinti nuo septyneto monetų.

Paskutinį kartą monetų dizainas keistas 1971-aisiais. Tąkart atnaujinta 1, 2, 5, 10 ir 50 pensų išvaizda. 1982-aisiais pristatyta iki šiol apyvartoje esanti 20 pensų moneta, o 1983-aisiais – metalinis svaras.

Manoma, jog neliestas liks tik 2 svarų monetos dizainas. Ant kai kurių šio nominalo monetų vis dar puikuosis Britanijos profilis.

Istorikai įsitikinę, kad Britanija per amžius buvo Anglijos didybės simbolis, todėl daugelis jų šias permainas traktuoja kaip nepagarbą turtingai šalies istorijai.

Pirmą kartą Britanija buvo paminėta dar prieš 2000 metų, kai romėnai sugalvojo jos vardu pavadinti Didžiosios Britanijos salyną. Ant romėniškų monetų deivė pasirodė valdant imperatoriui Hadrianui. Britiškosios monetos su jos atvaizdu imtos kalti 1672-aisiais, karaliaus Čarlzo II valdymo laikais. Karalienės Viktorijos eroje Britanija virto galingos britų imperijos simboliu.

Šiuo metu apyvartoje yra 769 milijonai Britanijos atvaizdu puoštų monetų.