Kita vertus, pasak A.Grucės, tokių įmonių pilna visoje Vakarų Europoje, netgi sostinių centruose, ir dėl jų veiklos ten niekas nepanikuoja.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Artūras Grucė nėra girdėjęs apie planus Panevėžyje statyti šiukšlių deginimo stotį, tačiau mano, jog tokio objekto kaimynystė gyventojų tikrai neturėtų šiurpinti.

A.Grucės teigimu, Kauno technologijos universiteto mokslininkai yra parengę atliekų deginimo įmonių statybos mūsų šalyje galimybių studiją ir joje nei apie Panevėžį, nei apie Šiaulius neužsimenama.

„Studijos pristatyme teko dalyvauti ir man. Joje atliekų deginimo stotis iki 2013 metų kol kas numatyta projektuoti tik Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje. Kitas dalykas, jei statinys moderniškas, funkcionuoja pagal visus aplinkosaugos reikalavimus, kodėl gi jo bijoti? Mūsų žmonės daug ką iš nežinojimo paverčia baubu“, - vakar dienraščiui sakė senojo Liūdynės sąvartyno uždarymu bei naujojo vienintelio apskrityje pažangiausių technologijų sąvartyno statyba besirūpinančio Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius.

„Panevėžio balso“ pašnekovo duomenimis, atliekų deginimo stotys jau seniai veikia visoje Vakarų Europoje ir dėl jų ten niekas nepanikuoja.

„Tokias įmones turi ir prancūzai, ir švedai, ir vokiečiai, ir net čekai. Man pačiam atliekų deginimo stotį teko matyti pačiame Austrijos sostinės centre“, - tvirtino A.Grucė.

Antradienį vienoje televizijos laidų buvo paskelbta, kad atliekų deginimo stotis Lietuvoje esą ketinama statyti visuose didžiuosiuose miestuose. Pasak laidos autorių, į šių stočių krosnis visos atliekos keliausiančios urmu, be jokio išrūšiavimo.

Paklaustas, kodėl tuomet visose šalies apskrityse jau pradėta arba rengiamasi statyti naujus regioninius sąvartynus, A.Grucė sakė, jog visos atliekos tikrai nebus sudeginamos.

„Be to, į naujuosius sąvartynus bus vežami ir po deginimo liekantys šlakai, pelenai. Švedijoje irgi mačiau sunkvežimius, gabenančius į sąvartyną tokį krovinį. Deginimo atliekas taip pat galima panaudoti keliams tiesti, sąvartynų dugnams iškloti“, - teigė Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro vadovas.

A.Grucės manymu, ir Lietuvoje dalį atliekų pradėjus deginti specialiose įmonėse, ilgiau nereikės plėsti sąvartynų.