Per 40 savo egzistavimo metų Pasaulio ekonomikos forumas, anot jo įkūrėjo Klauso Schwabo, pavertė ramų Šveicarijos kalnų kurortą į savotišką "miniatiūrinį viso pasaulio analogą, kurio dėka per penkias dienas pavyksta apžvelgti aktualias žmonijos problemas ir pasikeitusį jėgų išsidėstymą".

O jėgų išsidėstymo pokyčiai iš tiesų tampa pastebimi: į šių metų forumą Indija siunčia 140 žmonių delegaciją. Kinijos delegacija taip pat žada būti gausi, nors ir kiek mažesnė nei praėjusiais metais.

Forumo metu kasdien vyks daugybė renginių, diskusijų, skirtų Kinijai ar Indijai: "Kinijos verslo ateitis", "Kinijos įtaka pasaulio prekybai ir ekonomikos augimui", "Indija: permainų ateitis", "Kaip Indija galėtų augti sparčiau nei Kinija".

Be to, į programą įtraukta ir Indijos meno paroda bei Bolivudo vakaras.

Ir niekam nekyla klausimas, kad tas "politinės ir ekonominės galios pasislinkimas iš Vakarų į Rytus ir iš Šiaurės į Pietus", apie kurį kalbėjo K. Schwabas, jau įvyko, nors niekas kol kas neabejoja dėl Jungtinių Valstijų lyderystės šiuolaikiniame pasaulyje.

41-asis Pasaulio ekonomikos forumas vyks sausio 26-30 dienomis. Į jį laukiama atvykstant daugybės politikos ir ekonomikos garsenybių. Forume, be kitų, dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas.

Pranešama, kad Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kaip planuota, trečiadienio vakarą pasakys įžanginę kalbą forume. Po išpuolio Maskvos oro uoste pradžioje teigta, kad jis atidėjo kelionę į Davosą.

Forume bus svarstomos tokios temos kaip Europos skolų krizė, bankų priežiūros problemos, naujos maisto produktų krizės ir valiutų karo grėsmė bei kiti aktualūs šiuolaikinei visuomenei klausimai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją