Pasaulio ekonomikos forume, į kurį kasmet atvyksta verslo, politikos, mokslo ir pramogų pasaulio atstovai iš viso pasaulio, šiemet vyravo šios penkios pagrindinės temos.

Kinija – naujoji globalizacijos gelbėtoja?

Forumui tik prasidėjus, netikėtu kapitalistų didvyriu tapo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, stojęs ginti globalizacijos. Pirmasis Davose kalbėjęs Kinijos lyderis pareiškė, kad „neverta“ dėl pasaulio problemų kaltinti ekonomikos globalizacijos.

Forumo dalyviai palankiai įvertino jo žodžius, tačiau ironija, kad naujuoju kapitalistų numylėtiniu tapo komunistų lyderis, nepraslydo pro stebėtojų akis, o Kinijos ekspertai pažymėjo, kad jo kalbos apie atvirumą visiškai prieštarauja represiniams veiksmams, kurių šalyje imasi jo vyriausybė.

Daug dėmesio Davose sulaukė ir vis didėjantis Kinijos domėjimasis užsienio įsigijimais. Turtingiausias šalies gyventojas Wang Jianling ir interneto milijardierius Jackas Ma abu pareiškė besidomintis galimybėmis toliau investuoti Holivude ir kitose srityse.

Populistų maišto malšinimas

Pasibaigus metams, per kuriuos prieš elitą stojo ir JAV, ir Didžiosios Britanijos rinkėjai, to elito „grietinėlė“ daug svarstė, kodėl kilo šis maištas ir kaip jį būtų galima numalšinti.

Oficiali šių metų susitikimo tema buvo „įžvalgus ir atsakingas vadovavimas“. Kalbėta apie didėjančią kaimo ir miesto gyventojų atskirtį Vakarų šalyse, taip pat apie tai, kaip būtų galima nuraminti „prispaustą ir piktą“ viduriniąją klasę.

„Būtų klaida nepripažinti, kad vidurinioji klasė mano ir kitose šalyse piktinasi, kodėl vyriausybė jos negina“, – pareiškė buvęs JAV iždo sekretorius Lawrence Summersas.

Praktiniai su „Brexit“ susiję klausimai

Ketvirtadienį verslo lyderiai suskubo klausytis Didžiosios Britanijos premjerės Theresa May kalbos, kurioje ji pateikė išsamesnės informacijos apie savo planus dėl „Brexit“ – Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES).

Th. May paskelbė, kad Didžioji Britanija yra „atvira verslui“. Ji taip pat pareiškė planuojanti pasitraukti iš ES bendrosios rinkos ir pažadėjo su partneriais iš viso pasaulio sudaryti daugybę plataus užmojo prekybos susitarimų.

Išklausę jos kalbą, susirūpinę verslo vadovai Davose atsikvėpė su šiokiu tokiu palengvėjimu, nes dabar, anot jų, yra bent šiek tiek daugiau aiškumo apie tai, kokį poveikį „Brexit“ gali padaryti verslui. Tačiau jie pažymi, kad svarbiausios bus derybų dėl išstojimo iš ES detalės.

Robotai, perimantys vis daugiau darbų

Kiti forumo dalyviai sutelkė dėmesį į pasirengimą vadinamajai ketvirtajai pramonės revoliucijai – pažangioms technologijoms, įskaitant dirbtinį intelektą, kurios, kaip prognozuojama, per ateinančius dešimtmečius iš esmės pakeis mūsų gyvenimus, visų pirma tai, kaip mes dirbame.

Pramoniniai robotai Vakaruose jau perėmė daugelį gamybos užduočių ir ekspertai dabar prognozuoja, kad bus prarasti ir milijonai tarnautojų darbo vietų, nes jų užduotis galės atlikti mašinos, todėl jie ragina vyriausybes spręsti šią problemą.

„Automatizacija vis labiau plinta pačiose įvairiausiose srityse“, – pareiškė Djuko universiteto robotų technikos ekspertė Missy Cummings. Anot jos, autonominiai automobiliai yra tik viena technologija, kuri iš esmės pakeis mūsų gyvenimus.

„Tikrovė ta, kad negalime tiesiog gyventi tarsi stručiai sukišę galvas į smėlį“, – pridūrė ji.

Nelygybė

Prieš prasidedant Pasaulio ekonomikos forumui, pagalbos organizacija „Oxfam“ paskelbė ataskaitą, kurioje pažymėjo, kad aštuoni asmenys, įskaitant forume dalyvaujantį „Microsoft“ steigėją Billą Gatesą (Bilą Geitsą), valdo tokį patį turtą, koks priklauso žmonėms, sudarantiems neturtingąją žmonijos pusę.

„Apie nelygybę čia, Davose, kalba visi...“, – pažymėjo Švedijos finansų ministrė Magdalena Andersson (Magdalena Anderson).

Tačiau vis didėjantį atotrūkį tarp pasaulio turtingųjų ir vargšų buvo galima aiškiai pamatyti ir Davose, ypač kviestiniuose vakarėliuose, į kuriuos svečiai, įskaitant milijardierius, politikos ir Holivudo žvaigždes, neretai buvo skraidinami sraigtasparniu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)