Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekonomistai pateikia niūrias prognozes. EBPO vyriausiasis ekonomistas teigė: „Mums neramu, kad politikos formuotojai nesiėmė ryžtingų priemonių prieš realią, stiprėjančią grėsmę pasaulio ekonomikai.“

Ateitis atrodo niūri ir privataus sektoriaus ekonomistams. JAV banko „Goldman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Janas Hatziusas informavo, jog daugelyje išsivysčiusių valstybių augimą sustabdė didesni mokesčiai, pastangos grąžinti privačias ir valstybės skolas. Jo įsitikinimu, tokia tendencija išsivysčiusiose šalyse egzistuos dar mažiausiai dvejus metus.

Visuomeninės organizacijos „Brookings Institution“ atstovo Eswaro Prasado verdiktas buvo dar niūresnis: „2009 m. buvo sudėtinga įžvelgti vilties kibirkštėlę. Situacija kartojasi. Skirtumas toks, kad per 2008 m. krizę atsirado didžiulė skolos našta, tad dabar egzistuoja kur kas didesni suvaržymai.“

Dauguma apžvalgininkų vis dar tikisi, kad euras išliks, tiesa, ne todėl, kad bus išspręstos didžiausios problemos. Dauguma jų tikisi, kad euro zonos krizė pereis, Gavyno Davieso iš „Fulcrum Asset Management” žodžiais tariant, į „lėtinę fazę”.

JAV ekonomistai vis dar tikisi, kad kitus metus šalis pasitiks palengva vaduodamasi iš sunkumų. Naujausio tyrimo duomenimis, Amerikoje mažėja nedarbas, o dėl padidėjusio vartotojų aktyvumo pastebimas spartesnis augimas negu Europoje. Tačiau geriau nereiškia gerai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją