Pasak darbo paieškos tinklalapio „CV Market“ atstovės Raimondos Tatarėlytės, gruodžio–vasario laikotarpiu per mėnesį paskelbta vidutiniškai 17 proc. darbo pasiūlymų, palyginti su kovo–gegužės mėnesio vidurkiu.

„Taigi, antrosios karantino bangos metu dalis įmonių jautėsi užtikrinčiau, taip pat nemaža dalis susitvarkė el. komercijos galimybes, kurių nebuvo 2020 metų pavasarį ir jos negalėjo pilnai funkcionuoti. Didžiausias skelbimų kritimas buvo balandžio mėnesį, kai tiek darbdaviai, tiek darbo ieškantieji jautėsi ne visai saugiai ir nežinojo, kaip viskas pasisuks. Tačiau po balandžio viskas pradėjo po truputį atsigauti“, – Eltai nurodė R. Tatarėlytė.

Jos teigimu, šiemet sausį, nepaisant to, kad galiojo karantinas, aktyvių skelbimų skaičius lenkė netgi praėjusių metų sausį.

CV Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė sutiko, kad antrojo karantino metu įmonės jautėsi drąsiau.

„Antrojo karantino metu įmonės jautėsi drąsiau nei pirmojo karantino metu ir jau lapkritį bei gruodį paskelbė daugiau darbo pasiūlymų nei tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais. 2021 metai prasidėjo gana aktyviai: sausį paskelbėme beveik tiek pat darbo pasiūlymų – 5049 – kaip ir 2019 metų sausį (5233) ir netgi daugiau nei 2020 metų sausį (4845)“, – komentare Eltai sakė R. Karavaitienė.

Jos teigimu, vasario 1–18 dienomis įmonės paskelbė 3512 darbo pasiūlymų ir iki mėnesio pabaigos greičiausiai iš viso bus paskelbta apie 4 tūkst. darbo pasiūlymų.

Pasak R. Tatarėlytės, daugiausia darbo pasiūlymų yra pardavimų, administravimo ir aptarnavimo, transporto/logistikos/sandėliavimo, statybų sektoriuje.

„Taip pat išaugo skelbimų IT, medicinos/slaugos sektoriuose. Bendrai paėmus, išaugo visų siūlomų pozicijų, susijusių su el. komercija, prekių sandėliavimu ir jų logistika, skaičius. Statybų sektorius išliko stabilus. Maisto prekių pardavimo įmonės taip pat turėjo augimą, taigi padidėjo poreikis darbuotojų, dirbančių šiame sektoriuje“, – teigė „CV Market“ atstovė.

Pasak jos, didžiausias darbo skelbimų sumažėjimas stebimas srityse, kurios buvo labiausiai paveiktos karantino: tai turizmo, maitinimo ir apgyvendinimo sektoriai.

„Pastebime, kad dalis darbuotojų, kurie aktyviai dirbo minėtose srityse, ypač turizmo, bando persikvalifikuoti, ieškodami kiek kitokio darbo. Dažniausiai pereinama į pardavimus kitose srityse arba į aptarnavimo/administravimo sektorius. Taip pat yra mažesnė pasiūla sezoninių darbų ar darbų užsienyje“, – teigė R. Tatarėlytė.

Tuo metu „CV Online“ atstovė R. Karavaitienė pastebėjo, kad daugiausia darbo pasiūlymų skirta informacinių technologijų (900 pasiūlymų per mėnesį), gamybos (500 per mėnesį), finansų/apskaitos (500), klientų aptarnavimo (450), pardavimų (400), organizavimo/valdymo (400), inžinerijos (400), prekybos/pirkimų/tiekimo (300), bankų/draudimo (300), transporto/logistikos (300) sektorių darbuotojams.

Pasak „CV Market“ atstovės R. Tatarėlytės, didelių siūlomų atlyginimų pokyčių nematoma, nebent tai smarkiai paveiktų sektorių darbuotojai.

„Jeigu imtume darbuotojus, kurie šiuo metu yra paklausūs – atlyginimas daugmaž liko stabilus. Pavasarį, kai labai staiga išaugo el. komercijos specialistų (programuotojų, administratorių, aptarnavimo specialistų ir t.t.) poreikis ir darbus reikėjo padaryti greitai – buvo pastebimas atlyginimų pakilimas būtent šioje srityje. Esant dideliam poreikiui, išaugo atlyginimas slaugos specialistams/slaugytojoms, buvo siūlomos papildomos naudos, ypač regionuose, kur buvo tokių darbuotojų trūkumas“, – sakė „CV Market“ atstovė.

Jos teigimu, tikėtina, jog atsivėrus daugiau verslų, tam tikrų specialistų poreikis išaugs, nes kai kurioms įmonėms reikės iš naujo susirinkti komandą. Tokiu atveju gali šiek tik kilti atlyginimas. Tačiau, anot R. Tatarėlytės, galimas ir kitoks variantas, ypač regionuose, kai dalis žmonių yra netekę darbo ir sutiks dirbti ir už mažesnį užmokestį.

Tuo metu R. Karavaitienė teigė, kad darbo pasiūlymuose įmonės nurodo adekvačius atlyginimus, piktnaudžiavimo tinklapyje nepastebėta.

„Siūlomi atlyginimai atitinka rinkos vidurkius. Dažnu atveju įmonės nurodo atlygio intervalą, ir supranta, kad jei nori pritraukti stiprų, kvalifikuotą, reikalingus įgūdžius turintį specialistą, negali jam siūlyti mažesnį nei rinkos vidurkis atlyginimą. Įmonės dėl gerų specialistų stipriai konkuruoja, o vienas iš konkuravimo ginklų – patrauklus atlygis“, – teigė R. Karavaitienė.

Statistikos departamento vasarį skelbtais duomenimis, ketvirtą praeitų metų ketvirtį nedarbo lygis siekė 9 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)