„Baudos tikrai didelės – už vieną nelegalų darbuotoją Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) yra numatyta bauda nuo 868 iki 2 896 eurų, tačiau kai kurie verslininkai vis tiek rizikuoja ir be darbo sutarties įdarbina darbuotojus“, – sakė Klaipėdos skyriaus vyriausioji inspektorė Aušra Pietarytė, vien birželio mėnesį už nelegalų darbą surašiusi septynis pažeidimo protokolus.

Kai atvykome į Palangą, pirmiausia užkalbinome dviračius remontuojantį smulkųjį verslininką – inspektorių vizitas jo nė kiek nenustebino. „Dirbu pagal verslo liudijimą, klientų šiemet dar nebuvo daug, tačiau dabar jų ateina vis daugiau ir, manau, artimiausiomis dienomis bus dar daugiau – dviračiai neilgaamžiai, dažnai genda“, – sakė jis.

Dviračių remonto dirbtuvės tebuvo tik tarpinė stotelė – inspektoriai skubėjo į Palangos odontologijos kabinetą. „Buvo gautas anoniminis skundas, kuriame tebuvo parašyta, kad odontologijos kabinete yra dirbama nelegaliai – privalome informaciją patikrinti“, – sakė inspektorė.

Pačiame Palangos centre, Vytauto g. esančiame odontologijos kabinete mus pasitiko medicinos seselė, o odontologo kabinete darbavosi jauna odontologė – paciento kėdėje sėdėjo vyresnio amžiaus moteris. Patikrinus odontologės duomenis paaiškėjo, kad ji čia, įtariama, dirba nelegaliai – apie jos įdarbinimą nebuvo pranešta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai.

„Nieko nedariau, tik buvau pirštines užsidėjusi – padėjau gydytojai, kuri tuo metu turėjo skubiai išvykti pas savo mažametį vaiką, – teisinosi gydytoja odontologė. – Nieko nebūčiau dariusi, pacientei reikėjo tik įdėti plokštelę.“

Jauna odontologė tikino, kad tai buvo jos pirmoji savarankiško darbo diena – prieš tai ji šiame odontologijos kabinete atliko praktiką. „Savarankiškai dar nedirbau“, – sakė ji.

Kol medikė rašė pasiaiškinimą, odontologijos klinikoje pasirodė jos savininkas Augustinas Šinickas. „Kaip tik šiandien ketinau sudaryti sutartį su Darbo birža, be jos nebūčiau galėjęs įdarbinti odontologės“, – teisinosi jis.

Pakviestas atvykti į VDI Klaipėdos skyrių, klinikos vadovas ėmė teisintis, kad inspektorių darbo vietoje galės pasirodyti tik rugpjūčio pradžioje – juk dabar atostogauja.

„Jūs iš karto privalėjote darbuotoją įdarbinti, apie tai pranešti „Sodrai“, pagal įstatymus negalite net leisti jai mokytis dirbti be darbo sutarties – nesvarbu, ar ji darbuotoja, ar mokinė, ar tik asistentė, bet privalo būti darbo sutartis“, – odontologijos klinikos vadovui aiškino VDI vyriausioji inspektorė A. Pietarytė.

Toks paaiškinimas tik papiktino klinikos vadovą. „Taip, jūs tik nubausti galite“, – išeinant iš klinikos, kurioje dėl inspektorių vizito net susidarė eilutė, pareiškė A. Šinickas.

Iš odontologijos klinikos važiuojame į vienus poilsio namus – kartu vykstantys Palangos policijos pareigūnai užsiminė, kad vienos nepilnametės motina buvo prašiusi pasidomėti viena moterimi, nuomojančia butus visai šalia triukšmingosios Jono Basanavičiaus gatvės, – ji esą kambarinėmis įdarbina nepilnametes mergaites, tačiau už darbą su jomis taip ir neatsiskaito.

Šeimininkė vizitu nebuvo patenkinta. „Štai, žiūrėkite, mano verslo liudijimai – dirbu ne viena, štai ir dukros leidimas, nieko čia nerasite, jau pernai mane tikrino, net visus kambarius ištikrino, matyt kyšio norėjo, bet parašiau skundą į ministeriją ir viskas baigėsi“, – aiškino ji.

Vėliau trijų aukštų namo savininkė prisipažino, kad jau pavargo nuo tikrintojų, o iš būsto nuomos vos sunkiai pragyvena. „Štai dabar tik keturi kambariai išnuomoti – dar niekada taip blogai nebuvo, niekas jau nebevažiuoja į Palangą“, – skundėsi ji.

Iš Palangos patraukiame į Šventąją – jos prieigose iki šiol vyksta statybos, o kur statybos, abstu ir nelegaliai dirbančių asmenų. Ypač vasarą, kai į pagalbą pasitelkiami nepilnamečiai.

Nuojauta neapgavo – prie naujai statomų namų darbavosi du vyrai ir du paaugliai. Betoną maišantys jaunuoliai suglumsta – VDI inspektorių ir policijos pareigūnų vizitas jiems labai netikėtas.

„Mes čia tik vakar atvažiavome, už dieną man žadėjo sumokėti 20 eurų – tiek jau vakar ir gavau, – nė nebandė slėpti iš Šakių rajono su draugu atvykęs šešiolikmetis. – Ketinau čia pailsėti, o ir dar kažkiek užsidirbti.“

Į Šventąją jį pakvietė dvigubai vyresnis ir pagal verslo liudijimą dirbantis Nerijus. „Nieko jie čia nedirba – koks čia darbas, jei vieną karutį nuvežė, o vakare atostogauja“, – piktinosi jis.

Vyras sakė, kad jam tik reikėtų dėkoti, kad šešiolikmetį ištraukė iš namų – esą tėvas ištisus dvejus metus geria, nuo jo neatsilieka ir žmona, o namuose dar šeši nepilnamečiai vaikai.

Tuo metu kartu su šešiolikmečiu atvykęs devyniolikmetis vaikinas neigė, kad už darbą buvo žadėta pinigų. „Mes čia atostogaujame, tik dabar betoną trumpam maišėme, o vakare einame prie jūros, o miegame namelyje ant ratų“, – sakė jis.

Su Nerijumi dirbo ir dar vienas vaikinas, tačiau jis turėjo verslo liudijimą. „Čia dirbti apsimoka – per dieną gaunu 30 eurų, pinigus moka kas savaitę, jau ne pirmus metus čia, žinau, kad patikima“, – neslėpė jis.

Už tai, kad, įtariama, buvo nelegaliai įdarbinęs du jaunuolius, Nerijus gali sulaukti solidžios baudos, tačiau vyras žadėjo dar tą pačią dieną nuvažiuoti į Valstybinę mokesčių inspekciją ir sutvarkyti dokumentus, kad iš Šakių rajono atvykę jaunuoliai dirbtų legaliai.

„Gerai bent tiek, nes ne visi verslininkai iš tokių klaidų pasimoko“, – prisipažino VDI vyriausioji inspektorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)