Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti VDI „Norfos mažmenos" generaliniam direktoriui Liutaurui Čiurliui surašytą administracinio teisių pažeidimo protokolą, kuriuo teismo prašoma nubausti už inspektorių reikalavimų nevykdymą.

Inspektorių protokole nurodyta, kad parduotuvėse „Norfa" dirbantys salės darbuotojai ir kasininkės su darbdaviu yra pasirašiusios darbo sutartis, kuriose numatyta, jog darbuotojams kas mėnesį yra mokamas Vyriausybės nustatytas minimalus valandinis atlyginimas bei priedai.

Kokio dydžio darbuotojai gaus priedą, darbo sutartyje nėra numatyta, tačiau neoficialiuose pokalbiuose darbuotojams žadama, kad jis bus panašus į minimalią algą.

Darbo inspektoriai įsitikinę, kad „Norfos mažmena" nenurodydama priedo dydžio pažeidžia darbuotojų teises – esą vieną mėnesį gali išmokėti vienokį, kitą – kitokį priedą.

„Darbuotojai ima paskolas iš bankų, planuoja išvykas, todėl jie turėtų žinoti, kokio dydžio atlyginimą gaus kas mėnesį", - VDI inspektorius pabrėžė, kad darbuotojo ir darbdavio santykiuose turėtų būti aiškumas, nes šiuo atveju „Norfos mažmena" yra ekonomiškai stipresnė šalis – esą į darbą priimami darbuotojai sutinka su bet kokiomis darbdavių siūlomomis sąlygomis.

VDI atstovas aiškino, kad inspekcija yra gavusi buvusių „Norfos" darbuotojų skundų dėl esą nesumokėtų priedų. Pasak skundų autorių, jeigu darbuotojas parašo pareiškimą išeiti iš darbo, darbdaviai jiems sumoka tik minimalų atlyginimą.

Kadangi nenustatytas priedų reglamentavimas, iš „Norfos" išėję darbuotojai bandė juos prisiteisti teismuose, tačiau jų ieškiniai buvo atmesti – esą jų dydis nebuvo nurodytas sutartyse.

Pasak VDI atstovo, vienas didžiausių šalyje prekybos tinklų „Maxima" darbuotojams taip pat moka minimalų atlyginimą, tačiau vadinamuosius priedus prie algų įformina kaip paskatinimą už gerą darbą.

„Įstatymiškai jie nieko nepažeidžia, nes darbdavys turi teisę savo nuožiūra skatinti gerai dirbančius darbuotojus", - pabrėžė VDI.

Inspektoriai „Norfos mažmenos" generaliniam direktoriui L. Čiurliui buvo nurodę reglamentuoti priedų skyrimo tvarką, tačiau šis reikalavimas nebuvo įvykdytas. Administracinę bylą nagrinėjančiam teisėjui Gintarui Dzedulioniui bendrovės vadovas atsiuntė raštą, kad teismo posėdžiuose nedalyvaus.

L. Čiurlys aiškino nesutinkąs su VDI surašytu administraciniu teisės pažeidimo protokolu bei nurodė, kad „Norfos mažmena" nepažeidžia Darbo kodekso, nes esą turi teisę mokėti priedus, kurie esą iš anksto yra numatyti darbo sutartyse.

„Ši byla mums labai svarbi, nes tokius priedus moka ir kitos įmonės, todėl norime įvesti tvarką", - patikino VDI atstovas. Ar teismas palaikys VDI ir L. Čiurliui skirs administracinę nuobaudą (gresia nuo 100 iki 1300 litų) bei nurodys įvykdyti inspektorių reikalavimą, teisėjas G. Dzedulionis žada paskelbti po savaitės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)