Jei ne projektas, skatinantis priimti į darbą jaunus žmonės, šiemet baigęs Utenos kolegijos dantų techniko studijas biržietis Ignas vargu ar būtų įsidarbinęs odontologijos klinikoje.

„Sunku, visur reikalaujama darbo įgūdžių, bet įgūdžiai atsiranda su patirtimi, manau, nėra lengva įsidarbinti, labai puiku, kad yra galimybė įsidarbinti dėl tokios situacijos“, – sako Ignas Viederis.

Jaunuolis tikina stropiai dirbsiantis, nes norėtų šioje klinikoje ir pasilikti. Jo darbdavys sako tikriausiai būtų ieškojęs patyrusio specialisto, tačiau šis projektas padėjo jam greičiau apsispręsti.

„Prieš priimdamas į darbą tiksliai nežinau, ar tas jaunas specialistas bus drausmingas. Mažai įmonei valstybė dengia 50 proc., todėl aš ne taip labai rizikuoju pabandydamas, tai yra didelė paspirtis“, – tikina individualios įmonės savininkas Liutauras Leskauskas.

„Jaunimo užimtumo didinimo“ projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, jis skirtas jaunimui iki 29 metų, įgijusiam profesiją, tačiau neturinčiam darbo patirties arba ilgą laiką pagal specialybę neradusiems darbo. Prieš mėnesį prsidėjęs projektas išjudino darbdavius, mat įdarbinus jaunuolį vidutiniškai keturis mėnesius Darbo birža moka iki penkiasdešimt procentų jo darbo užmokesčio, įdarbinus neįgalųjį – darbo užmokesčio subsidija gali siekti nuo 60 iki 75 procentų. Vien rugpjūtį Panevėžio regione įdarbinta per šešiasdešimt jaunuolių.

„Pradedant nuo paslaugų įmonių, baigiant gamybinėmis įmonėmis, gana didelis susidomėjimas autoservisų, sakykime, mažensiuose miestuose tai ir stomatologų padėjėjai, autošaltkalviai ir elektrikai, ir virėjos“, – teigia Panevėžio teritorinės darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė.

Pasak Darbo biržos atstovų, darbdaviai netgi siūlo jaunimą apmokyti darbo vietoje, o jeigu jis gerai dirbs, suteikti nuolatinį darbą.

Projekto tikslas – padėti jauniems žmonėms įsitvirtinti darbo rinkoje. Jis baigsis kitąmet rugpjūčio pabaigoje.