Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas teigė sutiksiąs su statybininko kortele, jei ją administruotų ne valstybinė organizacija, o jos reikėtų tik objektuose, kuriuose reikalingas statybos leidimas.

„Net labai geras grūdas, pasėtas į blogą dirvą, duos dilgėles. Pati idėja nėra kvaila, kai kuriose šalyse išbandyta, bet ko mes iš jo norime? Norima tą grūdą pasėti į neparuoštą dirvą. Yra Valstybinė darbo inspekcija (VDI), VMI, apie nelegalius darbuotojus viskas yra žinoma. Mes matytume tokią galimybę, jei tai apsibrėžtų objektuose, kuriuose reikia statybos leidimo, bet kad kortelės neadministruotų valstybinė institucija. Einame labai blogu keliu, net nematote, kaip valstybė centralizuoja. Einame diktatūros keliu. Nesutiksime (su pasiūlymu. – ELTA) ir mes kelsime visuomenę, nes matau, kad neteisingu keliu einame. Gera idėja pakreipiama visiškai kitokia puse,“ – teigė D. Arlauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė teigė, kad statybininko kortelės duomenų tvarkymas įstatymu patikėtas VDI.

„Statybų įstatyme nustatoma, kad duomenis tvarkys VDI. Kaip ji atrodys, tai nėra pinigų taškymas. VDI šiuo metu tik tikslinasi informaciją, kaip yra kitose valstybėse ir koks yra tas modelis. Skandinavijos šalys įrodė, kad kortelė padeda sukontroliuoti apskaitą ir prisidėti prie šešėlio mažinimo,“ – sakė E. Radišauskienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė, kad profsąjungos pritaria šiam siūlymui.

„Koncepcijai 100 proc. pritariame ir džiaugiamės šia iniciatyva, nes mūsų visų tikslas – mažinti šešėlį,“ – teigė I. Ruginienė.

Vis dėlto klausimo svarstymo pabaigoje I. Ruginienė pareiškė norą atidėti klausimą ir labiau apsvarstyti.

Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) siekia, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. visiems darbuotojams, dirbantiems statybvietėse, kuriose darbai vyksta su statybos leidimu, būtų privaloma turėti Statybininko kortelę.

Asociacijos specialistų nuomone, statybų sektoriuje nelegaliai dirba net apie 22-23 tūkst. asmenų, todėl LSA nariai, nebegalėdami konkuruoti su tais, kurie nemoka mokesčių, 2015 m. priėmė sprendimą diegti Statybininko kortelę Lietuvos statybų rinkoje.

2018 m. keturių asociacijų lėšomis buvo sukurta sistema STATREG ir jau nuo praėjusių metų liepos mėnesio Lietuvos statybininkų asociacija pradėjo išduoti Statybininko korteles. Pažymėtina, kad valstybei šis pokytis nieko nekainavo.

Be to, į sistemą taip pat buvo įtrauktos ir prie projekto jau prisijungė 19 mokslo institucijų iš visos Lietuvos.

Statybininko (STATREG) kortelėje yra kaupiama visa darbdaviui reikalinga informacija apie darbuotoją: darbo laiko apskaita, darbovietė, turimų kompetencijų patvirtinimas, naudojamų įrankių ir medžiagų apskaita. Todėl kiekvienas kortelę turintis darbininkas gali užsakovui greitai ir paprastai įrodyti, kad turi reikalingas kompetencijas darbui atlikti.

STATREG kortelė yra išduodama, turint bent vieną patvirtintą statybos kompetenciją. Statybos kompetencijų vertinimą sudaro žinių ir įgūdžių egzaminas.