Kai pernai lapkritį Ianas Wrightas pradėjo dirbi namuose Londone, jis manė, kad tai idealus variantas, rašo BBC.

Vyras galvojo, kad taip dirbdamas galės daugiau laiko praleisti su dviejų mėnesių sūneliu, be to, neatsiliks nuo naujai įkurtos įmonės „British Business Energy“, kurioje dirbo, reikalų. Ši įmonė teikė pagalbą prireikus palyginti elektros ir dujų tarifus.

Savo namuose Grinidže jis įsirengė darbo vietą ant pietų stalo ir turėjo didelių planų, kaip taps puikiu tėčiu ir verslo savininku. Tačiau viskas buvo kitaip. „Beveik pačioje pradžioje atėjo akimirka, kai supranti, kad svajonės ir realybė gerokai skiriasi. Greitai aš supratau, kad ši sistema neveikia“, – pasakojo vyras.

Jau po dviejų mėnesių jis nebegalėjo prižiūrėti vaiko ir tuo pat metu dirbti. Todėl pasirūpino, kad kol dirba, vaiką prižiūrėtų auklė. Tačiau dirbti trukdė tai namų reikalai, tai atėjęs paštininkas, tai dar kas nors. „Visi šie dalykai tiesiog stabdė visą darbą, – sakė I. Wrightas. – Galiausiai dienos pabaigoje imi galvoti, kodėl taip greitai praėjo laikas?“

Dar po mėnesio vyras suprato, kad namie efektyviai dirbti negalės. Galiausiai jis išsinuomojo darbo vietą šalia Londono tilto ir galėjo imtis darbų.

Darbas namuose turi savų privalumų: moksliniai tyrimai rodo, kad apskritai jis didina pasitenkinimą ir produktyvumą. Tačiau naujausio tyrimo išvadose teigiama, kad norintieji iškeisti biurą į namus turėtų viską labai rimtai apmąstyti.

Dirbančių namuose daugės

Lakstus darbo grafikas ir darbas namuose taps vis dažnesniu reiškiniu ateityje. Nemažai įmonių vis dažniau skatina darbuotojus dirbti namuose, nes taip pavyksta sumažinti biurui tenkančias išlaidas. Tačiau problemos dirbant namuose prasideda beveik nuo pat pradžių. Taip yra dėl įsitikinimo, kad visus darbo reikalus galima sutvarkyti ir nebūnant biure.

Būtent tai ir išsiaiškino Esther Canonico, paskelbusi savo tyrimo, kuriame dalyvavo 514 žmonių, išvadas. Londono ekonomikos mokyklos Vadybos fakulteto atstovė sakė, kad tyrime dalyvavę dirbantieji namuose nesulaukė jokio specialaus apmokymo ar gairių, kaip pereiti nuo darbo biure prie darbo namuose. Beveik pusė jos tyrimo objektų arba visą dieną dirbo namie, arba dirbo pagal lankstų grafiką.

Jeigu esate dirbę namie, tai žinote, kad darbas namie nėra tiesiog kompiuterio įsijungimas ir dirbimas. Specialus apmokymas – kai kas įvairių apmokymų tiesiog nekenčia, o kiti be jų gyventi negali – gali iš esmės pakeisti situaciją ir padėti išvengti nesėkmės dirbant namuose.

„Būnant namie nepavyksta efektyviai suvaldyti darbo proceso, – sakė E. Canonico. – O kas nutinka, kai nevaldai proceso? Jis išslysta iš rankų.“

Tad kaip reikėtų valdyti šį procesą. Na, visų pirma, greičiausiai išgirstume, kad reikia namie susikurti tam tikrą darbo vietą ir nustatyti ribas šeimos nariams ir kitiems „trikdžiams“. Lengviau pasakyti nei padaryti.

Be to, darbas namuose gali gerokai pakenti jūsų karjerai ar ją stabdyti, sako E. Canonico. Pavyzdžiui, jeigu nedirbate biure, jus gali „pamiršti“, o tada negausite naujų projektų ir nesulauksite galimybės, kuri gali atitekti kitam, kasdien biure vadovo matomam darbuotojui.

Neseniai Arizonos universiteto atliktas tyrimas parodė, kad 40 proc. namie dirbančių žmonių jaučiasi atitolę nuo kompanijos strategijų, o trečdalis mano, kad nesulaukia tinkamos vadovybės paramos.

„Namie dirbantys žmonės yra profesionaliai ir asmeniškai izoliuoti, – sako E. Canonico. – Juk sakoma, ko nematai, apie tą ir negalvoji.“

Maži žingsneliai link lankstaus grafiko

Bet gali sakyti, kad darbas namie – tikra palaima: nereikia kasdien matyti viršininko, darbas vertinamas pagal rezultatus, o ne biure praleistą laiką, be to, pavyksta sutaupyti kelias valandas, kurios sugaištamos vykstant į biurą.

Svarbiausia yra sumažinti darbo namie trūkumus. Būtent tai Timas Campbellas sužino dalį dienos dirbdamas namie tarptautinei užsakomųjų paslaugų ir konsultacijų bendrovei „Alexander Mann Solutions“.

2005 metais „BBC One show“ realybės šou „The Apprentice“ Jungtinėje Karalystėje laimėjęs T. Campbellas padeda įmonėms pereiti prie lankstesnio darbo grafiko. Prieš porą metų jis pats intensyviai skatino savo bendrovę pereiti prie darbo namuose. Dabar 10 proc. jo bendrovės, kurioje iš viso dirba 3,5 tūkst. darbuotojų, personalo dirba namie. Deja, ne visada viskas vyksta sklandžiai.

„Dažnai kalbame, kad darbuotojas gali dirbti produktyviau, tačiau ignoruojame tuos žingsnius, kuriuos reikia žengti, kad taip ir būtų“, – sakė jis.

O iš tiesų turėtume apie tai galvoti lygiai taip pat, kaip ir apie bet kurį kitą procesą. Iš pradžių namuose dirbkite dvi ar tris dienas per savaitę prieš pereidami prie visiško darbo namie. Nuolat analizuokite, ar esate produktyvesni, nei buvote anksčiau, kol vadovas nenusprendė atimti iš jūsų tokios privilegijos. Gali nutikti ir dar baisiau – galite būti nurašyti kaip visiškai neperspektyvus.

T. Campbellas taip pat pataria neprarasti ryšio su darboviete ir išlaikyti savo svarbumą. Tai leidžia padaryti konferencinis ryšys bei reguliarus tiesioginis bendravimas su vadovais.

„Daugelis žmonių klysta manydami, kad pradėję dirbti namuose jie išlieka tuo pačiu darbuotoju, kuris tiesiog pakeitė darbo aplinką, – sako T. Campbellas. – Taip gali būti. Tačiau kad taip nutiktų, reikia dėti nemažai pastangų.“

Kada darbas namie nepasiteisina

Pedro Caseiro suderinti darbą biure ir namuose nepavyko. Kai pernai kartu su partneriais įkūrė bendrovę „Obby“, jis pamėgino dirbti savo bute Londone. Norėdamas sutaupyti pinigų P. Caseiro su partneriais nusprendė dirbti ir kurti išmaniąją programėlę, kuri padėtų žmonėms susirasti įvairiausių kursų – keramikos, kulinarijos, fotografijos ir pan.

P. Caseiro greitai suvokė, kad dirbti nuolat trukdo tai santechnikas, tai maisto gaminimas, tai dar kas nors.

„Visos šios smulkmenos atima labai daug laiko, o biure taip nebūtų“, – sakė jis. Todėl pernai birželį jo įmonė vis dėlto išsinuomojo biuro patalpas.

Nepaisant to, P. Caseiro nėra nusistatęs prieš darbą namuose. Jo teigimu, nemažai talentingų programinės įrangos kūrėjų dirba namuose. Pavyzdžiui, pagrindinis jo programuotojas gyvena Pietų Portugalijoje prie jūros ir vis tiek sugeba darbus padaryti laiku.

„Analizuoju savo produktyvumą ir žinau, kad man geriau sekasi dirbti tradiciniame biure, – sakė P. Caseiro, – tačiau taip pat žinau, kad turiu būti lankstus vadovas. Stengiuosi rasti dirbti sugebančių žmonių ir nesigilinti į tai, kur jie dirbs.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)