Nors turtingiausias pasaulio žmogus Elonas Muskas nesename kreipimęsi į savo darbuotojus mestelėjo „Jeigu biure nepasirodysite, priimsime tai kaip jūsų atsistatydinimą“ ir pasiūlė „keliauti apsimetinėti, kad dirba, kur nors kitur“, daug įmonių ir toliau potencialius darbuotojus vilioja galimybe dirbti ne iš namų ar bet kurios kitos vietos.

„Tiesa, mūsų praktika rodo, – atkreipia dėmesį specialistų paieškos portalo CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – kad kone 100 proc. darbą iš namų pandemijos metu dabar keičia hibridinis metodas, kai namuose darbuojamasi tik dalį darbo savaitės. Būtent tokiu atveju pavyksta sumažinti nuotolinio darbo trūkumus ir išnaudoti jo teikiamus privalumus.“

Nuotolinis darbas – kur nereikia fizinio kontakto

CVMarket.lt ekspertai išanalizavo CVMarket.lt portale per pusę metų darbdavių pateiktus skelbimus, kuriuose buvo siūlomas nuotolinis darbas. Pastebėtina, kad didžioji dalis veiklų, siūlančių nuotolinį darbą, susijusios su kompiuteriais, internetu, kitokiais elektroniniais sprendimais, kuomet nereikia fizinio darbuotojo buvimo.

Tad nenuostabu, kad IT sektorius atsiriekė 17,8 proc. visų darbo pasiūlymų, kur viliojama darbu iš namų. Antroje vietoje atsidūrė administravimo veikla (16,8 proc.), trečioje – aptarnavimo sektorius (14,2 proc.), o ketvirtoje vietoje liko pardavimai ir pirkimai (12,3 proc.).

Tolimesnėms veikloms teko vienaženklė procentinė dalis. Finansams – 6,7 proc., mechanikai ir inžinerijai – 4,6 proc., elektronikai bei telekomunikacijoms – 4,1 proc.

Mažiausiai skelbimų, siūlančių nuotolinį darbą buvo tokiose veiklose kaip maitinimas (0,1 proc.), turizmas (0,4 proc., švietimas (0,5 proc.), ir kaip bebūtų keista, valstybinė tarnyba (0,8 proc.).

Netikėtai aukštai pagal darbo nuotoliu pasiūlymus atsidūrė statybos (2,8 proc.), transporto (2,5 proc.) sektoriai, tačiau įdėmiau pasižiūrėjus paaiškėja, kad dirbti iš namų siūloma tiems darbuotojams, kurie nepluša statybos aikštelėje ar prie vilkiko vairo, komentuoja analitikai.

Kokių pareigybių atstovams siūloma dažniausiai

CVMarket.lt analitikai pateikė ir populiariausių pareigybių, kurių atstovai viliojami dirbti iš namų, pavadinimus. Itin dažnai tokia darbo forma siūloma įvairių kvalifikacijų ir įvairius produktus išmanantiems programuotojams, apskaitos specialistams, finansininkams, darbo su duomenimis specialistams, įvairiems inžinieriams, klientų aptarnavimo specialistas, personalo specialistams, produktų vadybininkams, įvairiems administratoriams, teisininkams, atitikties specialistams.

Pažangių darbo formų mažiau baidosi didžiųjų šalies miestų darbdaviai, nors atrodytų, kad nuotoliniu darbu turėtų būti suinteresuoti smulkesnių gyvenviečių verslininkai, nes jiems surasti vietoje tinkamų darbuotojų yra gerokai sunkiau.

Net 48,2 proc. visų skelbimų su nuotolinio darbo pasiūlymu buvo paduoti įmonių, veikiančių Vilniuje, o 20,7 proc. – Kaune. Klaipėdai teko 6,2 proc., Panevėžiui – 3,7 proc., o Panevėžio vietoje turėjusiems būti Šiauliams – 3,4 proc. visų skelbimų su nuotolinio darbo pasiūlymais.

O kaip pas kaimynus?

Kad nuotolinio darbo populiarumas atlėgus baimei dėl koronos sumažėjo, tačiau populiariausiose veiklose išliko pakankamai aukštas, rodo Lenkijos statistikos biuro atlikto tyrimo duomenys.

Lyginant 2022-uosius su pernai metais dirbančių iš namų IT sektoriuje sumažėjo nuo 76,3 proc. iki 63 proc., finansuose ir draudime – nuo 55,9 proc. iki 43,5 proc., o štai nekilnojamojo turto sektoriuje – nuo 24,6 proc. iki 6,3 proc., jau minėtose statybose dirbančių nuotoliu dalis susitraukė nuo 6,1 proc. iki 2,1 proc. , gamyboje – nuo 8,9 proc. iki 4,1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją