„Bolt“ produktų vadovas, atsakingas už el. paspirtukų paslaugų startą Dmitrijus Pivovarovas DELFI pasakoja, kad startuojama tik liepos gale, nes iš pradžių nebuvo planuota šią paslaugą teikti Baltijos šalyse.

„Bet Taline, savo gimtajame mieste, pabandėme ir paklausa buvo netikėtai didelė, tad nusprendėme eiti ir į Rygą ir į Vilnių“, – teigė jis.

Šiuo metu „Bolt“ paspirtukų paslaugą siūlo ne tik Taline ir Rygoje, bet ir Madride bei Pernu. Pasak D. Pivovarovo, konkrečių planų žengti į kitus Lietuvos miestus kol kas nėra, tačiau galimybė – egzistuojanti. „Mes dairomės, svarstome“, – prideda jis.

Skelbiama, kad Vilniuje „Bolt“ startuos su keliais šimtais paspirtukų, jų skaičiui palaipsniui didės. Bendrovė skaičiuoja, kad Lietuvoje planuoja turėti bene didžiausią paspirtukų parką iš visų rinkų, kur teikia tokią paslaugą.

Taip pat informuojama, kad pirmąsias kelias veiklos savaites paspirtukų atrakinimas bus visiškai nemokamas, o pati kelionė kainuos 10 euro cento už minutę. Vėliau atsiras mokestis už paspirtuko atrakinimą, tačiau kelionės kaina išliks tokia pati. Anot D. Pivovarovo, vėliau paspirtuko atrakinimo mokestis sieks 50 centų.

Dmitrijus Pivovarovas
„Gamintojų duomenimis paspirtuku galima nuvažiuoti apie 45 kilometrus, kol jis išsikrauna, tačiau praktikoje šis skaičius mažesnis. Priklauso nuo to, koks kelias pasirenkamas, kaip greitai važiuojama, koks vairuojančiojo svoris. Tad realybėje paspirtuku iki išsikrovimo nuvažiuojama apie 25–30 kilometrų“, – komentuoja „Bolt“ produktų vadovas.

Jis pasakoja, kad tai pirmieji metai tokią paslaugą teikiant Baltijos šalių rinkai, tad kol kas nėra numatyta tikslaus veiklos laikotarpio. Visgi svarstoma, kad paslauga gali būti teikiama iki lapkričio mėnesio, tačiau jei orai bus geresni, ir ilgiau.

D. Pivovarovas taip pat patikina, kad stengiamasi spręsti ir eismo problemas, kurias sukelia paspirtukai, ir jų palikimo vietą.

„Yra keli dalykai, kuriuos mes darome dėl šios problemos. Pirmiausia mes šviečiame paspirtukų naudotojus: pirmuoju važiavimu jiems parodomi patarimai, kaip paspirtuką pastatyti, kad nebūtų numestas bet kur, o pastatomas šalia pastato ar kito objekto. Kitas dalykas, programėlėje mes turime tam tikras zonas, kuriose galima palikti paspirtukus, toliau tų zonų palikti nebus galima. Ir kitas, svarbiausias dalykas, mes dirbame kartu su miestų savivaldybėmis, kad atlieptume į šią problemą. Paspirtukai yra ganėtinai naujas dalykas, žmonės dar nepripratę, tad tai yra švietimo reikalas, išmokyti kaip pasistatyti.

Taip pat turime pradinę informaciją, pirmą kartą naudojantis paspirtuku, kaip reikėtų važiuoti: patariama važiuoti dviračiams skirtomis juostomis, o jei važiuojama šaligatviu – pasirinkti greitį pagal pėsčiuosius, kad būtų išvengiama susidūrimų. Taip pat šiuo klausimu dirbame su savivaldybėmis, kad būtų skelbiama informacija, kaip važinėti saugiai“, – DELFI kalbėjo D. Pivovarovas.

Kiekviename paspirtuke įmontuotas GPS sekiklis, programėlėje nurodantis vietą, kur jį galima pasiimti. Norint paspirtuką atrakinti, reikia nuskenuoti ant jo esantį QR kodą. Užbaigus kelionę, paspirtuko nebūtina palikti ypatingai pažymėtose vietose – „Bolt“ kasdien surinks bei į strategiškai svarbiausias vietas vėl išvežios visus panaudotus prietaisus. Jeigu paspirtukui padaroma žala, už ją atsako jį vairavęs asmuo. Atlygintina suma priklauso nuo padarytos žalos.

Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė Marija Kazanovič primena, kad keliaujant nauja priemone būtina laikytis kelių eismo saugos taisyklių:

  • Ant paspirtuko negalima vežtis kitų keleivių ar gyvūnėlių;
  • Per pėsčiųjų perėjas privaloma pereiti nuo paspirtuko nulipus;
  • Važiuoti galima dviračių taku arba kelkraščiu, o šaligatviu ir važiuojamąja kelio dalimi tik tuomet, kai šių nėra;
  • Privalu praleisti pėsčiuosius bei darant manevrus naudoti garsinius signalus.


Skelbiama, kad „Bolt“ tapo pirmąja platforma pasaulyje, teikiančia ir pavežėjimo, ir paspirtukų nuomos paslaugas.

„Bolt“ platforma įkurta 2013 m., Lietuvoje veikia nuo 2014 m. Šiuo metu pavežėjai paslaugas teikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Mažeikiuose. Dar šiemet „Bolt“ išsikviesti galės ir Marijampolės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)