Bendrovės "Geoterma" direktorius Alfonsas Bičkus dienraščiui "Klaipėda" sakė, kad per Danijos aplinkosaugos agentūrą šios šalies Vyriausybė jėgainei jau yra skyrusi 12 mln. litų. Už papildomus daugiau nei 900 tūkst. litų būtų įrengta vadinamoji i nhibitorinė sistema.

Ši sistema neleistų ant įrenginių susidaryti gipso kristalams, kurie dabar pamažu siaurina geoterminio gręžinio vamzdyną. Ši problema kol kas neleidžia įrenginio pristatyti valstybinei komisijai.

A.Bičkus sakė, kad šiuo metu "Geotermoje" lankosi Pasaulio banko ekspertai, kurie domisi, kiek papildomų lėšų reikės technologinėms problemoms spręsti.

Į geoterminę jėgainę iš Lietuvos valstybės biudžeto buvo investuota 14,28 mln. litų, Pasaulio aplinkosaugos fondas projektui suteikė 27,6 mln. litų subsidiją, o Pasaulio bankas - 23,6 mln. litų valstybės garantuotą paskolą. Kartu su papildoma subsidija Danijos aplinkosaugos agentūra į "Geotermą" bus investavusi beveik 13 mln. litų.

"Geotermos" šilumos pardavimo kaina dabar yra 5,39 cento už kilovatvalandę (be PVM), tačiau "Klaipėdos energija" moka tik po 4,6 cento. Tokia kaina "Geotermai" yra nuostolinga, todėl įmonė teisme bylinėjasi su "Klaipėdos energija".

"Geotermos" įstatinis kapitalas - 18,5 mln. litų, 76,56 proc. jo valdo Ūkio ministerija, 23,44 proc. - "Lietuvos energija".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją