„Delfi“ skaitytoja Dovilė (jos prašymu vardas pakeistas) yra grožio srities specialistė, ji verčiasi pagal verslo liudijimą ir taip pat studijuoja paskutiniame ketvirtajame kurse.

Per pirmą karantiną ji gavo 257 eurų išmoką, o dabar – nebegauna, nors verslo liudijimas yra tas pats, pirktas dar vasarį.

„Verslo liudijimas išpirktas metų pradžioje kas antrai darbo dienai, nes darbą derinu kartu su dieninėmis studijomis, savaitgaliais veiklos nevykdau. Pirmojo karantino metu nebuvo problemų su išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui gavimu ir gavau fiksuotą dydį – 257 Eur. Antrojo karantino metu – Užimtumo tarnybos (UŽT) pasityčiojimas tiesiogine prasme. Išmokos negavau nei lapkričio, nei gruodžio mėn., jos negausiu ir 2021 metais, kiek tik tęsis karantinas“, – nuogąstauja mergina.

„Delfi“ ji paaiškino, kad Kauno rajone karantinas buvo paskelbtas šeštadienį, lapkričio 7 dieną, kuomet ji nedirbo, o ši data naudojama įvertinimui, skirti ar neskirti išmoką.

Dirbanti moteris

„Vasario mėnesį perkant verslo liudijimą nelabai buvo galima ir nuspėti, kad būtent lapkričio 7 dieną reikės dirbti, nes nuo to priklausys išmoka. To net nebuvo įmanoma įsivaizduoti“, – teigia Dovilė.

Ji patikina, kad verslo liudijimo nebuvo nutraukusi metų eigoje, per pirmą karantiną jai nebuvo jokių problemų gauti išmoką.

„Jiems yra visiškai nesvarbu, kad veikla nebuvo sustabdyta, kad dirbau lapkričio 5 dieną, lapkričio 9 dieną ir t.t., ir pagal verslo liudijimą dirbau visus metus. Karantino laikotarpiu tiek VMI, tiek „Sodros“ puslapiuose grožio srities veikla yra įtraukta į nukentėjusiųjų sąrašą. Kaip siūlo išgyventi valstybė žmogui, kurio pagrindinių pajamų veikla yra sustabdyta, jokia išmoka neskiriama ir neaišku kada veikla bus vėl leidžiama?“ – pyksta mergina.

Ji paaiškina, kad kurį laiką gyveno iš santaupų, netgi 2020 metų pabaigoje prieš šventes susimokėjo visus valstybei priklausančius mokesčius.

„Tačiau į tai niekas taip pat dėmesio nekreipia. UŽT konsultantė niekuo padėti negali, nes sistema automatiškai priskiria išmoką, vadovybė – nieko neatsako, kiek bandžiau kreiptis dėl susiklosčiusios situacijos peržiūrėjimo el. paštu“, – sako Dovilė.

Oficialiai „Sodros“ svetainėje nurodoma, kad šiemet į 260 eurų išmoką gali pretenduoti asmenys, kurių veikla registruota bent 3 mėn. iki karantino paskelbimo, veikla įtraukta į nukentėjusiųjų dėl COVID-19 ribojimų sąrašą, gaunamas darbo užmokestis neviršija 642 eurų, ir nėra užsiminta, kad reikia dirbti būtent konkrečią vieną dieną.

Užimtumo tarnyba: nėra numatytų išimčių

Užimtumo tarnyba informavo, kad praėjusią savaitę buvo nutarta peržiūrėti visus neigiamus sprendimus, kurie buvo priimti dėl to, kad savarankiškai dirbantys asmenys veiklos nepratęsė iki karantino paskelbimo dienos.

„Asmenų, dirbusių su verslo liudijimais, atitikimas skyrimo sąlygoms yra individualiai vertinamas pagal veiklos vykdymo nuoseklumą. Yra 1400 atvejų, kurie iš naujo vertinami dėl savarankiškai dirbančių asmenų vykdomos veiklos. Apie pakeistus sprendimus savarankiškai dirbantys asmenys bus informuoti asmeniniais pranešimais“, – teigiama komentare.

Anksčiau Užimtumo tarnyba (UŽT) aiškino, kad skirdama išmokas savarankiškai dirbantiems asmenims, vadovaujasi iš „Sodros“ gautais duomenimis apie asmenis.

„Skiriant išmoką, atitikimas skyrimo sąlygoms tikrinamas karantino paskelbimo dieną veiklos vykdymo savivaldybėje. Ar savarankiškai dirbantis asmuo vykdė veiklą jau po karantino paskelbimo, nėra aktualu ir skiriant išmoką nėra vertinama“, – patvirtina Užimtumo tarnyba.

Paaiškinama, kad nedarbingumo, saviizoliacijos atvejais Užimtumo įstatymas išimčių dėl išmokų skyrimo savarankiškai dirbantiems asmenims nenumato.

„Išmoka savarankiškai dirbantiems skiriama nuo antrojo karantino pradžios veiklos vykdymo savivaldybėje, mokama už praėjusį mėnesį nuo einamojo mėnesio 17 d.“, – komentuoja tarnyba. Paaiškinama, kad nuo sausio 18 dienos pradėti mokėjimai už gruodį.

Užimtumo tarnyba

Sausio 18 dienos duomenimis 81,6 tūkstantis asmenų kreipėsi dėl išmokų, tačiau išmokos paskirtos 70,8 tūkst. asmenų, 6264 asmenys sulaukė neigiamų sprendimų.

„Iš visų savarankiškai dirbančių asmenų pateiktų prašymų išmokai gauti daugiausiai vykdė kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklas bei įvairias prekybos veiklas“, – paaiškina tarnyba.

Paaiškinama, kad savarankiškai besiverčiantiems asmenims nereikia teikti papildomų prašymų – tinka pagal seną tvarką pateikti prašymai, jie bus peržiūrėti, ir, jei asmenys tebėra nukentėjusiųjų sąraše, išmokas gaus toliau. Jei į sąrašą nebepateks – išmokos nutrauktos nuo 2021 metų sausio 1 d.

Ministerija kreipėsi į VMI, kad įvertintų individualius atvejus

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, susipažinusi su šia situacija, informavo, kad kreipėsi į VMI, kad mokesčių administratorius įvertintų individualius atvejus, kuomet savarankiškai dirbantis asmuo nepatenka į VMI skelbiamą savarankiškai dirbančių, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą, nors jo veiklai COVID-19 turėjo neigiamos įtakos.

„Jei savarankiškai dirbančio asmens vykdoma veikla nėra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, tačiau asmuo vykdantis veiklą patiria finansinių sunkumų, dėl mokestinės pagalbos priemonių taikymo galės kreiptis į mokesčių administratorių. Nepriklausomai nuo prašymo pateikimo laiko, pagalbos priemonės patenkinus prašymą bus taikomos nuo sausio 1 d.“, – teigiama atsiųstame komentare.

Ministerija dėsto, kad siekia nukreipti valstybės lėšas tiems, kurie labiausiai nukentėjo pandemijos metu. Papildomai ieškoma galimybių vertinti ir individualius atvejus, kuomet savarankiškai dirbantys asmenys nukentėjo nuo veiklos ribojimų dėl COVID-19, nors nepateko į apribotų veiklų sąrašą, arba dėl kitų priežasčių neturi teisės gauti fiksuoto dydžio išmokos.

„Atkreipiame dėmesį, kad reikalavimas vykdyti veiklą iki karantino galiojo ir anksčiau bei nebuvo pakeistas, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija girdi dirbančių savarankiškai nuogąstavimus bei keliamus klausimus ir kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, taip pat Finansų ministerija bei Valstybine mokesčių inspekcija turi bendrą sutarimą, kad savarankiškai dirbantiems asmenims būtų skiriama papildoma parama. Planuojama nauja ir papildoma pagalbos priemonė dirbantiems savarankiškai, kuri bus susieta su už 2019 metus sumokėtais mokesčiais“, – žada ministerija.

Savarankiškai dirbantys asmenys, nukentėję nuo pandemijos, taip pat gali pasinaudoti ir kitomis valstybės pagalbos priemonėmis:

  • Dirbantys savarankiškai galės atidėti įmokas „Sodrai“ be palūkanų, jeigu jų veikla įtraukta į VMI skelbiamą nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų sąrašą.
  • Dirbantys savarankiškai yra laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo (už karantino laikotarpį įmokas turės sumokėti per 2 metus. Net ir nemokėdami PSD, šie gyventojai gali gauti sveikatos paslaugas.
  • Su finansiniais sunkumais susiduriantys asmenys gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę piniginės socialinės paramos: socialinės pašalpos, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų. Nustatant teisę į šią paramą, laikinai nevertinamas nuosavybės teise turimas turtas.
  • Savivaldybės taip pat turi galimybę skirti papildomą socialinę paramą (vienkartines, tikslines, periodines, sąlygines pašalpas ar kitą socialinę paramą), jeigu situacija to reikalauja, vardija ministerija.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)