Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas BNS sakė, kad paskelbę apie darbą per Velykas prekybos tinklai „apgavo ir valdžią – Vyriausybę bei Seimą, ir profsąjungas“.

„Tai yra precedento neturinti apgavystė, socialinio dialogo principo pamynimas, tai yra tas atvejis, kai verslininkai nesilaiko savo žodžio, net ne tiek pažado visuomenei, o verslo etikos pažeidimas ir už tai neišvengiamai bus atpildas – šitas mums atriša rankas kalbėti apie įstatymą, kuris gintų darbuotojus ir jų teises į poilsį“, – BNS teigė T. Tomilinas.

Parlamentaras žada grįžti prie Seime pradėto svarstyti siūlymo uždrausti prekybos tinklams dirbti per šventes ir kai kuriais sekmadieniais.

T. Tomilino žodžiais, „valstiečiai“ iki šiol pataisų „aktyviau neskubino“, nes tikėjo darbdavių pažadu per Velykas nedirbti.

Seimas 2018 metų birželį po pateikimo pritarė Darbo kodekso pataisai, siūlančiai uždaryti parduotuves paskutinį mėnesio sekmadienį ir per visas šventines dienas, kurių Darbo kodekse įrašyta 13: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Tų pačių metų rugpjūtį didieji prekybos tinklai ir įmonių profesinės sąjungos preliminariai sutarė, kad parduotuvės nedirbtų bent per Kalėdas bei Velykas.

Po šio prekybininkų atsako pataisų svarstymas Seime įstrigo. Dėl jo išvadą Seimui turi pateikti Ekonomikos komitetas, įvertinęs tokio žingsnio ekonomines ir finansines pasekmes ir darbuotojams, ir darbdaviams, ir šalies biudžetui.

Šį Velykų sekmadienį nedirbs „Norfa“ ir „Lidl“ parduotuvės, tuo metu „Rimi“ ir didžioji dalis „Maxima“ parduotuvių dirbs trumpiau, o „Iki“ dirbs įprastai.

„Rimi“ šventinį sekmadienį dirbs nuo 9 iki 20 val., „Maxima“ – nuo 9 val. arba 10 val. Didžioji dalis jų dirbs iki 22 val., pranešė bendrovės.

„Didelė dalis mūsų darbuotojų valstybinių švenčių dienomis dirbti nori, nes darbas tomis dienomis yra apmokamas dvigubu tarifu“, – pranešime teigė „Maximos“ vadovė Kristina Meidė.

Visiškai nedirbs 12 „Maximos“ parduotuvių: Vilniuje – prekybos centruose VCUP, „Outlet Parkas“, „Europa“ bei „Ozas“, taip pat esančios Totorių, Ukmergės, Minties, Kalvarijų, Rinktinės gatvėse, Kaune – Kęstučio gatvėje ir „Akropolyje“, Radviliškyje – Gedimino gatvėje.

Antrąją Velykų dieną „Lidl“ ir „Norfos“ parduotuvės dirbs įprastai, o „Maxima“ ir „Rimi“ – dviem valandomis trumpiau.

Šeštadienį prieš Velykas „Norfa“ dirbs 2 valandom trumpiau, o visą parą veikiančios „Maxima“ Kaune ir Vilniuje – iki vidurnakčio.

Pasak „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, kai kurie darbo laiko apribojimai reikalingi, kad šventės neaplenktų ir prekybos sektoriaus darbuotojų.

„Norfa“ kelis pastaruosius metus per Velykas nedirbo, o „Lidl“ nedirbs antrus metus iš eilės.

Visi didieji prekybos tinklai nedirbo ir pernai pirmąją Kalėdų dieną, sausio 1–ąją buvo uždarytos „Norfos“ ir „Lidl“ parduotuvės.

Lietuvoje diskusijos dėl prekybos centrų darbo laiko kyla nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas. Seime šia tema diskutuota 2007 ir 2010 metais, bet prekybos centrų darbą ribojančios pataisos palaikymo nesulaukė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)