Dainių Dundulį kalbina Jaunius Špakauskas.

– Šiandien esi vienas dažniausiai cituojamų verslininkų Lietuvoje, tačiau minėjai, kad prieš 20 metų tiek daug nebūtum kalbėjęs. Kas pasikeitė?

– Prieš 20 metų būčiau daug greičiau gavęs reguliuojančių institucijų patikrinimą. Dabar irgi gaunu, tačiau jie būna civilizuotesni nei anksčiau. Šiandien viešai kalbančių verslininkų nėra tiek daug, nes išsakant nuomonę visada atsiras žmonių, kurie liks nepatenkinti. Verslininkai tiesiog nenori ieškoti papildomų nuotykių. Aš nieko neslepiu todėl galiu dažniau kalbėti viešai.

– Ar šie patikrinimai yra politikų kerštas?

– Nežinau kas kerštauja, nes ministerijose dirba daug žmonių, tačiau kai pasisakiau, jog šiukšlių surinkimo sistema yra korumpuota, sulaukiau tuometinio aplinkos apsaugos ministro komentaro feisbuke.

– Kaip reagavai į Birutės Vėsaitės paskleistą gandą, jog Norfa bankrutuoja?

– Priėmiau tai kaip juoką. Istorija yra tokia, jog mes dėl kažkokių priežasčių uždarinėjome parduotuvę Kaune, kurioje turbūt atsidūrė B. Vėsaitė. Matydama užsidarančią parduotuvę pagalvojo, kad galbūt mes bankrutuojame, bet tiksliai negaliu pasakyti kaip ji padarė tokią išvadą.

– Tavo tėtis buvo aktyvus politikas Šiauliuose. Ar pats negalvoji eiti į politiką?

– Į politiką eiti kol kas neplanuoju, tačiau nesakau, kad niekada to nedarysiu. Vis dėlto gyvenime visko būna. Tačiau jeigu dalyvaučiau politikoje su „Norfa“ ir „Rivona“ užnugaryje aš negalėčiau priimti objektyvių sprendimų. Neįmanoma sėdėti ant dviejų kėdžių, todėl šiandien man svarbiausia yra įmonės gerovė.

– Buvai apklaustas kaip specialus liudytojas STT tyrime, kuriame buvo nagrinėjama prekyba poveikiu. Kas ten įvyko?

– Paaiškinti kas konkrečiai įvyko aš negaliu. Tačiau man pačiam tai yra nemalonus nuotykis eilinį sykį parodęs, kad turi stengtis kuo mažiau bendrauti su politikais, nes tau gali prikabinti bet kokius įtarimus. Mano specialaus liudytojo statusas buvo panaikintas praėjus 3-4 mėnesiams nuo tyrimo pradžios, tačiau galiu pasakyti, kad tai buvo neramus laikas. Kai esi kaltinamas prekyba poveikiu pradedi galvoje perversti viską ką esi blogo padaręs. Tačiau kai advokatas paaiškino ką reiškia tas straipsnis supratau, kad nieko blogo nepadariau.

– Tu pasižymi nekonvenciniais ir drąsiais sprendimais. Vienas tokių- atsisakymas rengti Norfos metinį biudžetą. Ar šis sprendimas pasiteisino?

– Sprendimas pasiteisino, nes iki šiol mums neprireikė ruošti metinio biudžeto ir kol kas to daryti neplanuojame. Tačiau visą laiką analizuojame praeities duomenis, mokomės iš klaidų ir stengiamės jų nekartoti. Mūsų premijinė sistema paremta kiekvieno darbuotojo pasiekimais ir kol kas šis modelis veikia gerai. Žinoma esant force majeure atvejams visada imamės spręsti kiekvieną problemą, tačiau nedarome taip kaip biudžetinės įstaigos, kurioms reikia būtinai išleisti skirtus pinigus.

Dainius Dundulis
– Kita tavo inovacija- visiškai atsisakyti reklamos televizijoje. Ar šis sprendimas pasiteisino?

– Manau, kad pasiteisino, nes šis kanalas praranda pozicijas, o gaunama grąža mūsų netenkina. Tam, kad pasiekti klientą per televizorių, mes turime išleisti maždaug vieną procentą savo apyvartos. Todėl mes mąstome taip, kad geriau tuos pinigus atiduosime klientams nei išleisime reklamai. Tiesa nemažai investuojame į reklamą internete.

– Ar tai yra tavo sprendimas? Ar tuo domiesi?

– Žinoma domiuosi. Mums dažnai atrodo, kad kito vietoje aš elgčiausi kitaip, bet mes neturime pilnos informacijos, kad situacija būtų tinkamai įvertinta. Tam, kad priimti sprendimus reikia turėti kiek įmanoma daugiau informacijos.

– Ar būna, kad tavo sprendimai pasirodo esantys neteisingi?

– Žinoma būna. Visi darome klaidų, tačiau svarbiausia tai pripažinti ir keisti sprendimą kai keičiasi faktai. To paties palinkėčiau ir politikams.

– Pastaraisiais metais nemažai investavote į darbuotojų atlyginimus, mažinote darbo laiką, šventinėmis dienomis nedirbote. Kodėl?

– Darbuotojų atlyginimas nėra investicija, tai išlaidos. Investicija yra tada kai tikiesi sulaukti grąžos. Tiesa darbuotojai irgi gali įmonei sukurti vertę per darbą. Mokėdami didesnius atlyginimus mes suteikiame parduotuvių direktoriams įrankį surinkti geresnius darbuotojus.

Dainius Dundulis
Norfos tinklas neatsiejamas nuo „Rivonos“ įmonės. Kodėl nusprendėte patys užsiimti maisto produktų gamybą kai kiti mažmeniniai tinklai šios idėjos atsisakė?

– Reikia pripažinti, kad didieji mažmeniniai tinklai turi geresnes derybines pozicijas. Būna taip, kad tiekėjai parduoda produkciją didiesiems tinklams už mažesnes kainas, o iš mūsų jau tikisi uždirbti. Todėl mūsų gamyba leido išlaikyti aukštesnę derybinę galią. Tai padeda mums turėti tinkamus produktus tinkamomis kainomis.

– Nesenai spaudoje pasirodė gandas, jog parduotum Norfą. Ar tai tiesa?

– Aš užsiminiau, kad jeigu už įmonę būtų pasiūlyta priimtina kaina, tai svarstyčiau tokį variantą. Tačiau galiu patikinti, kad šiuo metu diskusijų nevyksta.

– Su verslo partneriu R. Činčiumi dirbate jau daug metų. Kokia jūsų draugystės paslaptis?

– Kaip sako lietuvių liaudies patarlė: tortą valgyti skaniau vienam, bet bėdomis geriau pasidalinti. Įmonės istorijoje būta visokių situacijų- tiek gerų, tiek blogų. Kai viskas gerai, tai gali būti ir vienas, bet kai prispaudžia bėdos geriau būti keliese. Blogų laikų Norfos istorijoje tikrai buvo, tačiau svarbiausia susėsti ir rasti bendrą išeitį.

– Ar svarbu, kad tavo žodis būtų paskutinis?

– Dažnai taip būna, tačiau gali būti ir kitos pusės sprendimas. Prieš priimant sprendimą labai svarbu išklausyti visas puses.

– Jūs leidotės į verslo partnerystę su buvusiais konkurentais. Ar tai pasiteisino?

– Aš nelaikau nuoskaudų, net kai atrodo, kad su šiuo žmogumi daugiau niekada nebendrausi. Nuoskaudos gali būti trims dienoms arba trims mėnesiams, tačiau praėjus laikui aš galiu bendrauti su konkurentais.

– Tavo verslas buvo įvertinas 252 milijonų eurų. Ar tu skaičiuoji pinigus?

– Įmonės pinigus aš skaičiuoju, nes tai yra įrankis pasiekti tikslų. Tačiau nesu bandęs įvertinti savo įmonių vertės ir negaliu nei patvirtinti nei paneigti, kad šie skaičiavimai yra teisingi. Manau, kad tai yra rodiklis, jog visai neblogai dirbame. Aš pats pinigų neturiu, nes visa tai yra darbo priemonės, įrankiai ir t.t. Mes atidžiai žiūrime įmonės finansus ir vertiname kiek pinigų galime investuoti. Tačiau svarbiausias dalykas bet kokiam versle yra produkto sukūrimas. Pradžioj reikia galvoti apie produktą, o tik po to apie pinigus.

– Ar tu jautiesi saugus darydamas verslą Lietuvoje?

– Man yra gerai žinomos tos schemos, kurios padeda sumokėti mažiau mokesčių, tačiau man svarbiausia, kad pinigai liktų įmonėje ir įgalintu mus padaryti darbus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)