D. Trumpas pažadėjo nutraukti didelius prekybos sandorius ir uždėti didelius muitų tarifus prekėms iš Kinijos ir Meksikos, kurios yra dvi didžiausios JAV prekybos partnerės, informuoja CNN.

„Pasaulio ekonomikos, tarptautinės prekybos ir finansų rinkų laukia neaiškus naujas pasaulis su nauju JAV lyderiu, kuris, tikėtina, ims vesti naciją nauju atsiskyrėlio keliu“, – teigė „DBS Bank“ Singapūre investicijų skyriaus vadovas Limas Say Boonas.

Neseniai Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija įspėjo, kad pasaulinė prekyba apimta negalių ir sąstingio. Per pirmą šių metų ketvirtį prekybos apimtys tarp šalių netgi sumažėjo.

Birželį „Brexit“ referendume britai balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos, didžiausios prekybos partnerės, tai sukrėtė pasaulio verslo sektorių. D. Trumpas, kuris pareiškė, kad jo pergalė bus „Brexit plius plius plius“, gali apsunkinti padėti ne vienoje srityje.

Kanada ir Meksika

D. Trumpas ne kartą keikė Šiaurės Amerikos laisvos prekybos sutartį (NAFTA) su Kanada ir Meksika, tvirtindamas, kad ji sužlugdė Ameriką. Jis žada tartis dėl naujų sutarties sąlygų ar apskritai ją nutraukti.

Ekspertų teigimu, sutarties nutraukimas būtų visiškai nenaudingas visoms trims valstybėms, o ką iš to laimėtų Amerika – neaišku.

Ramiojo vandenyno pakrančių valstybės ir Europa

Dviem tarptautiniams prekybos sandoriams, dėl kurių susitarė prezidentas Barackas Obama, gresia dar didesnis pavojus.

D. Trumpas neslėpė paniekos Ramiojo vandenyno regiono partnerystės susitarimui (TPP) ir Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimui (TTIP).

TPP – susitarimo tarp JAV ir 11 Ramiojo vandenyno pakrantės šalių dar neratifikavo kongresas. Rugsėjį Senato daugumos atstovas Mitchas McConnellis sakė, kad susitarime yra trūkumų ir kad šiemet jis neįsigalios.

D. Trumpas pavadino šį susitarimą Amerikos darbininkų plėšimu.

Derybos dėl TTIP – susitarimo tarp JAV ir 28 ES šalių dar neįvyko. Neseniai vokiečių pareigūnas pareiškė, kad iš esmės jos ir neįvyks, Prancūzija paprašė jas sustabdyti. Ekspertų teigimu, D. Trumpas vargu ar sieks patvirtinti susitarimą.

Kinija

D. Trumpas dažnai plūdo antrą didžiausią pasaulyje ekonomiką – Kiniją.

„Negalime leisti Kinijai niokoti mūsų šalies, o būtent tai ji ir daro“, – pareiškė jis gegužę, turėdamas omenyje, kad Kinija eksportuoja į Ameriką kur kas daugiau, nei pastaroji į Kiniją.

D. Trumpas ne kartą kaltino Pekiną, kad manipuliuojama savo valiuta, siekiant padaryti savo eksportą konkurencingesnį. Jis nori uždėti kiniškoms prekėms 45 proc. muito tarifą. Ekspertai įspėja – tai gali pradėti prekybos karą.

Jei D. Trumpas padidintų muito tarifus kiniškoms prekėms, kurios yra didžiausias JAV importo šaltinis, įtaką būtų didžiulė. „Nemanau, kad rastume pakaitalą, – sakė „Mizuho Securities Asia“ ekonomistas Dzianguangas Šenas. – Pakaitalas būtų brangesnis, tad infliacija būtų didesnė.“
Ir vis tik dalis ekspertų mano, kad D. Trumpas gali ir neįvykdyti dalies savo kampanijos grėsmingų pažadų.

„Tikėtina, kad naujoji administracija nedidins muito tarifų importui iš Meksikos ir Kinijos, vietoje to pasitenkins pamiršdama naujų prekybos sutarčių perspektyvą ir labiau koncentruosis į esamų sutarčių sąlygų vykdymą“, – rašoma trečiadienio „Standard Life Investments“ pranešime klientams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)