Internetines svetaines kurianti kompanija „Wix.com“ Lietuvoje vysto naujas technologijas ir iš esmės veikia kaip tyrimų laboratorija. Jos arsenale – moderni ir sudėtinga kompiuterinė bei programinė įrangą. Tačiau „Wix.com“ vadovas Lietuvoje Boazas Inbalas apie tai forume net neužsiminė, o kalbėjo apie žmones, su kuriais dirba, darbo aplinką, nes tai jam yra svarbiausia. Anot jo, „Wix.com“ sėkmę lemia du veiksniai - komanda ir darbo kultūra.

Ten pat klausantis Lietuvos atstovų pristatymų apie mokslo ir verslo slėnius, skambėjo visai kitokie žodžiai – „nauji pastatai“, „įspūdinga architektūra“, „milžiniškos investicijos“ į infrastruktūrą, „brangi įranga“ ir „naujos finansavimo priemonės“ infrastruktūrai bei įrangai. Tačiau nieko nei apie žmones, nei organizacijų kultūrą. Ar iš tiesų panašių organizacijų sėkmės veiksniai gali skirtis iš esmės?

Žvelgiant iš šalies, tikslas yra tas pats - sukurti ir išvystyti produktą, jį komercializuoti, paleisti į rinką ir užsitikrinti sėkmingus pardavimus. Akivaizdu, kad visa tai daro žmonės, naudodami reikiamas priemones, iš kurių svarbiausia - kūrybiškumas.

Lankydamasis pas Izraelio startuolius, niekur nemačiau brangių ir įmantrios architektūros pastatų ar laboratorijų. Dažniausiai - pora kambarėlių niekuo neišsiskiriančiame pastate, paprasti baldai, keli jauni žmonės prie vieno stalo, tačiau jie „iki kaklo“ pasinėrę į kūrybą - produktų vystymą. Tie žmonės kukliose „laboratorijose“ sukurtas technologijas eksportuoja į JAV, o jų verslai vertinami milijonais. Taigi, išvada paprasta - be tinkamų žmonių ir naujos darbo kultūros slėniai bus tik nekilnojamasis turtas ir siekiamo rezultato nesukurs.

Aišku, galima sakyti, kad interneto technologijų kompanijos ar startuolių negalima palyginti su mokslo institucijomis, tad pateikiu kitą pavyzdį iš vienos iš Izraelio fundamentaliųjų tyrimų institucijų. Prestižiniame „Weizman institute of science“ dirbantis mokslininkas mums pristatė šio instituto moto - „Driven by curiosity“. Laisvai išvertus, varomoji jėga yra noras pažinti. Pagrindinė instituto misija – pritraukti talentus. Vyksta griežta atranka, o ją įveikia tik patys geriausieji. Jiems keletui metų suteikiamas finansavimas ir paliekama veikimo laisvė.

Po to rezultatus vertina tarptautinė komisija, kurioje dažnai yra ir Nobelio premijos laureatų. Šie ekspertai ir nusprendžia, ar projektą verta toliau finansuoti. Atrinktieji mokslininkai patys formuoja darbo grupes, ieško papildomo finansavimo įrangai ir tyrimams, patentuoja ir viešoje erdvėje publikuoja rezultatus. Izraelio valstybė finansuoja tik 30 proc. šio instituto biudžeto, o visas kitas reikiamas lėšas institutas pritraukia savarankiškai. Taigi, ir čia pagrindinis dėmesys yra skiriamas žmogui.

Koks galėtų būti Lietuvos kelias? Remdamiesi ligšioline patirtimi ir toliau statysime pastatus ar visgi investuosime į talentus?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)