„Įtaka mūsų ekonomikai bus nedidelė, praktiškai nematau jokių bankroto galimybių, tai bus daliniai  pelno praradimai vienam ar kitam verslui. Labiausiai tai pajus vežėjai, visi kiti tikrai susitvarkys, ir esame pasirengę ieškoti galimybių padėti verslui. Taigi manau, kad reikia laikytis labai ramiai ir žinoti, kad artimiausiais metais tikėtis, kad mūsų kaimynas bus labiau logiškas, labiau besilaikantis tarptautinių taisyklių, neturėtume, ir su tokia žinia reikia išmokti gyventi“, - ketvirtadienį Lietuvos radijui sakė prezidentė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vieneriems metams uždraudė ar apribojo žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų importą iš šalių, taikančių sankcijas Rusijai. Tokį įsakymą V.Putinas pasirašė trečiadienį, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. Įsake nenurodomos konkrečios šalys ar produktai.

Šį žingsnį Maskva žengė, reaguodama į praėjusią savaitę Vakarų įvestas naujas sankcijas, kurių taikiniu pirmą kartą tapo svarbūs Rusijos ekonomikos sektoriai. Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga praėjusią savaitę paskelbė naujas sankcijas Rusijos bankams, energetikos ir gynybos firmoms, kruopščiai suderinus veiksmus prieš Rusiją, kuri, pasak jų, kursto separatistų judėjimą Ukrainoje.

Šalies vadovė D. Grybauskaitė sakė, kad toks Rusijos atsakas buvo tikėtinas, tuo pačiu pabrėžė, kad sankcijos pirmiausia atsisuks prieš pačios Rusijos gyventojus.

„Tokia reakcija buvo tikėtina. Ši reakcija, kaip visada, pažeidžia Rusijos tarptautinius įsipareigojimus ir Pasaulio prekybos organizacijos taisykles, bet svarbiausia, kad ši reakcija labiausiai nukreipta į pačius Rusijos žmones. Jei Lietuvoje dalis verslo praras dalį pelno, bet nebankrutuos, tuo tarpu Rusijoje, kai mes kalbame apie maisto produktų draudimą iš išorės, ir ypač iš Europos Sąjungos, tai tiesiogiai įtakos Rusijos vartotoją. Rusijos žmonėms sumažės pasirinkimas, tai yra sumažės konkurencija, ir didelė tikimybė, kad maisto prekių kainos kils“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Pasak jos, „vėl eilinį kartą norėdami atkeršyti Vakarams, deja, Kremliaus sprendimai nusikreips į pačios Rusijos žmones ir gyventojus“.
Šalies vadovė taip pat pabrėžė, kad Lietuva jau turi patirties reaguojant į tokią blokadą. „Mes jau patyrimą turime, ir krizės laikotarpį išgyvenome, išmokome tas pamokas, ir pieno blokados pamokas išmokome. Mūsų pienininkai sugeba atlaikyti tokius nedraugiškus žingsnius iš mūsų kaimynų, žinau, sugeba ir surasti rinkas, apsidrausti. Be to, mes irgi ne pėsti, turime ir fondus, yra apie 200 mln. litų eksporto skatinimui europinių pinigų, be to, kadangi tai bus priemonės taikomos visai Europos Sąjungai, tai ir priemonės kaip atsakas bus aptariamos bendrai. Todėl tikėtina, kad ir Europos biudžetas dalinai padės kompensuoti praradimu“, - kalbėjo prezidentė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1134)