D. Grybauskaitė interviu dienraščiui „Wall Street Journal“ po susitikimo su Vilniuje apsilankiusiu Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentu Joe Bidenu sakė, kad „politinio izoliavimo sankcijos ir Rusijos veiklos įšaldymas“ grupėse G-8 ar G-20 bus efektyvesnis šiame etape.

Pasak jos, dar „per anksti kalbėti“ apie veiksmus, kurie sektų po turto įšaldymo, karinio embargo, kelionių draudimo ir panašių veiksmų.

D. Grybauskaitė taip pat sakė, kad sankcijos Rusijai turi turėti „labai konkretų tikslą“ - kitaip jos žlugs ir smogs atgal.

„Ekonominės sankcijos būna (skiriamos kaip) bausmė daugiausia elitui, bet elitas jų nepajus. Mes galime žlugdyti ekonomiką, taip pat ir mūsų, (ir) Rusijos, bet tam politiniam elitui... jiems nerūpi žmonių gyvenimo lygis“, - sakė ji.

Prezidentė pažymėjo, kad rusai per ilgą istoriją yra patyrę sunkumų ir jie „gali atlaikyti bet ką; tai tik suvienys juos su Putinu ir prieš Vakarus. Ar mes to norime?“.

„Aš žinau, kaip rusai galvoja, ir patikėkite, jie nebijo ekonominių sankcijų; ir jeigu ekonominės sankcijos būtų taikomos šiandien, horizontaliai tai palies kiekvieną Rusijos pilietį, o Putinas sakys -„matote, aš nesu kaltas, tai Vakarai, amerikiečiai ir Europa blogai elgiasi su jumis“, - teigė D. Grybauskaitė.

„Tai atsisuks prieš mus ir nieko nebus pasiekta“, – pabrėžė ji.

D. Grybauskaitė sakė, kad Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse dabar nerimaujama ne tik dėl Krymo. Ji pažymėjo, kad Karaliaučiaus srityje rengiamos „pratybos ir vėl pratybos“ su taktine ginkluote, aiškiai demonstruojant galią ir agresyvumą NATO narėms Europoje ir šalims, remiančioms Ukrainos demokratijos siekius.

„Mes nežinome, kas bus kitas, bet (Krymas) yra blogas precedentas“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2176)