Prieš metus vadinamojo VP dešimtuko narys Mindaugas Marcinkevičius žiniasklaidoje pažėrė įtarimų, kad bendrovė galbūt slepia mokesčius, o pagrindinis akcininkas, turtingiausiu lietuviu laikomas Nerijus Numavičius neva galimai pažeisdamas teisės aktus perėmė grupės kontrolę.

N. Numavičiaus pusė teigia, kad M. Marcinkevičiaus mesti kaltinimai subliuško, nes Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nenustatė mokesčių slėpimo.

„Nuo 2015 m. iki šiol buvo atlikti 63 tyrimai (vien tik susijusių su „Maximos“ grupe, – DELFI). Tikrai daug dėmesio mums buvo skirta. Būtent prieš sukankant metams nuo konflikto pradžios, liepos mėnesį gavome paskutinės įmonės tyrimo išvadas, kur buvo užfiksuota, kad ir paskutiniai M. Marcinkevičiaus teiginiai nepasitvirtino“, – žurnalistams sakė daugelio N. Numavičiaus holdingo įmonių vadovė Diana Dominienė.

Jos teigimu, M. Marcinkevičius viešai apkaltino VP grupę vengus mokėti mokesčius tik dėl to, kad siekė kuo brangiau parduoti savo valdomas grupės įmonių akcijas.

Tokią versiją esą patvirtina ir tas faktas, kad didesnę nei M. Marcinkevičius grupės akcijų dalį valdęs jo brolis Žilvinas perleido už mažesnę sumą nei prašė konfliktą viešai pradėjęs verslininkas.
Esą M. Marcinkevičiaus prašoma suma buvo du kartus didesnė.

„M. Marcinkevičius už akcijas prašė kelis kartus daugiau nei jo brolis“, – vėliau patikslino D. Dominienė.

Vis dėlto M. Marcinkevičius abejoja, ar VMI gerai atliko savo darbą.

„VMI deda visas pastangas netirti analogiškų, sąmoningu mokesčių vengimu pripažintų schemų. Pažeidinėdama procedūras bei primygtinai siūlydama susitarti dėl simbolinių baudų, kurios nepriklauso nuo išvengtų mokesčių sumos, VMI ne tik neatlieka savo darbo, bet ir aiškiai parodo, kad bet kokias schemas vėliau bus galima įteisinti už nedidelį su vadovu sutartą mokestį.

Tokį elgesį turėtų svarstyti ne tik teismas, bet ir korupciją tiriančios valstybės institucijos“, – išplatintame pranešime cituojamas M. Marcinkevičius.

D. Dominienės teigimu, dėl viešai pareikštų kaltinimų labiausiai nukentėjo įmonių grupės reputacija. Tačiau dėl to patirtos didesnės išlaidos papildomoms auditorių paslaugoms ir kt. Tiksli nuostolių suma esą nebuvo apskaičiuota.

M. Marcinkevičius taip pat kaltino grupės įmones, kad jos neteikia jam informacijos. Tačiau D. Dominienė tai neigia, bet pripažįsta, kad būdamas valdybos pirmininkas jis iš tiesų turėjo daugiau informacijos nei dabar būdamas tiesiog akcininku.

N. Numavičiaus pusę atstovaujanti D. Dominienė neprognozuoja, kiek dar laiko gali užtrukti akcininkų ginčas, tačiau yra įsitikinusi, kad jis tikrai bus baigtas.

„Pokyčių, kurie leistų užbaigti šį konfliktą, dar nematyti“, – cituojamas M. Marcinkevičius.

Ketvirtadienį po pietų VMI išplatino pranešimą, kuriame informavo, jog vykdant kompleksinį tyrimą vienoje didžiausių verslo grupių Lietuvoje, pabaigti yra tik dviejų įmonių mokestiniai tyrimai.
Jų metu nusižengimų nenustatyta, tačiau likusių verslo grupės įmonių tyrimas nėra baigtas.

„Siekiant išsiaiškinti ar įmonių veikla buvo vykdoma skaidriai šiuo metu VMI analizuoja informaciją gautą iš užsienio šalių: Liuksemburgo ir Airijos. Vertinant atliekamo tyrimo duomenų apimtis, kalbėti apie grupės įmonių tyrimo baigtį ir teikti išvadas yra dar gerokai per anksti“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)